Zomerreflectie deel 2: Durf te dromen

VeroniqueCarrièreswitch, HRM, Inspiratie, Solliciteren, Talengericht werken, Talentmanagement, Tips, Werkblad, Werkplezier Leave a Comment

Pak je zonnehoed en je zonnebrandcrème, want vandaag gaan we op een zomers avontuur in onze verbeelding. In de vorige blog in de zomerreflectie serie reflecteerden we op je huidige carrière en waar je nu staat. Vandaag gaan we een stap verder (of hoger, als je liever hebt): het is tijd om te dromen over wat je écht wilt.

Soms, door de drukte van ons dagelijks leven, vergeten we te dromen. We raken zo verstrikt in onze routine dat we vergeten dat we de vrijheid hebben om te kiezen, te veranderen, en te groeien. Maar hier, onder de warme zomerzon, staan we onszelf toe om te dromen en te visualiseren wat we echt willen in onze carrière.

Maar wacht even, we horen je denken: “Hoe kan ik weten wat ik wil als ik dat nog niet weet?” Maak je geen zorgen, we gaan je op weg helpen!

Dromen, durven, doen

Opdracht deel 1: Brainstormen

Zet jezelf in een rustige, comfortabele ruimte of ga lekker buiten zitten. Neem een pen en papier, of open een nieuw document op je computer. Nu ga je alle ideeën, dromen en verlangens opschrijven die in je opkomen als je aan je ideale carrière denkt.

Er zijn geen beperkingen of verkeerde antwoorden in deze oefening. Wil je een astronaut, een bakker, een CEO, of een freelance reisblogger zijn? Schrijf het op. Wil je in een levendig team werken, of werk je liever alleen? Noteer het. Wil je je inzetten voor een maatschappelijke oorzaak, of wil je werken aan technologische innovaties? Dat mag allemaal op je lijst. Laat je fantasie de vrije loop.

Als je klaar bent met brainstormen, kijk dan terug naar je lijst. Welke thema’s zie je terugkomen? Zijn er specifieke waarden, passies of talenten die in veel van je ideeën naar voren komen? Door dit te identificeren, krijg je een beter idee van wat je echt wilt in je carrière.

Vragen die je kunnen helpen zijn:

 • Wat wil ik graag behouden van mijn huidige werk?
 • Wat wil ik graag achter laten?
 • Waar wil ik meer van in mijn werk?
 • Wat moet werk mij opleveren (geld, voldoening, vrijheid, uitdaging)?
 • Welk gevoel heb ik als ik aan mijn ideale baan denk?
 • Op wie ben ik jaloers (als het om werk gaat) en wat zegt mij dat?
 • Wat zijn belangrijke waarden voor mij in het leven?
 • Wat interesseert mij?
 • Wat vind ik leuk om te doen?
 • Waar kom ik mijn bed voor uit?
 • Waar ben ik trots op?

Deel 2: Maak het visueel

We gaan het nu visueel maken door middel van een moodboard. Dus, hoe ziet jouw droomcarrière eruit? Welke taken voer je uit? Met wie werk je samen? Hoe voel je je aan het einde van de dag? Denk groot en laat beperkende overtuigingen los. Onthoud: dit is JOUW droom, dus er zijn geen ‘foute’ antwoorden.

Maak van deze visualisatie een creatieve en plezierige oefening. Maak een moodboard dat je droomcarrière weerspiegelt. Dit kan een fysiek moodboard zijn dat je op een kartonnen plaat maakt met afbeeldingen, citaten en objecten die je inspireren. Of, als je de digitale route wilt volgen, kun je een virtueel moodboard maken met behulp van tools zoals Pinterest.

Zoek naar afbeeldingen die resoneren met wat je wilt doen, de sfeer van je droomwerkplek, de mensen met wie je wilt samenwerken, en zelfs de kleding die je wilt dragen! Je kunt ook inspirerende citaten of krachtige woorden toevoegen die resoneren met je droomcarrière.

Het doel van deze oefening is niet alleen om duidelijk te maken wat je wilt, maar ook om een bron van inspiratie en motivatie te creëren die je kunt raadplegen wanneer je het nodig hebt. Het proces van het maken van een moodboard kan ook helpen om inzichten en ideeën naar voren te brengen die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Dus neem je tijd, laat je gedachten de vrije loop, en geniet van dit creatieve proces. En vergeet niet, dit is jouw droom. Je hebt de vrijheid om je eigen pad te kiezen.

The art of choosing

Je zal in deze stap al een beetje moeten kiezen. Ter inspiratie hierbij een filmpje over kiezen. Sheena Iyengar heeft gekozen voor een bijzondere carriere. Zij is namelijk gespecialiseerd in kiezen. Ze doet daar veel onderzoek naar en geeft lezingen in verschillende gebieden over kiezen. Ze schreef o.a. het boek “The Art of choosing” . Mocht je meer tijd hebben is het zeker aan te raden om ook haar TED-Talk te bekijken over dit onderwerp. Het filmpje hieronder gaat over het verschil tussen het lot, kansen en kiezen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.