Wat talent met je doet!

Inspiratie, Tips, Werkplezier Leave a Comment

Wij krijgen regelmatig de vraag waarom we doen wat we doen. Simpel: omdat we er goed in zijn en omdat we er energie van krijgen; wij werken vanuit ons talent!. En dat gunnen we iedereen! Wij weten als geen ander hoe het voelt om niet te doen waar je goed in bent, maar te doen wat van je verwacht wordt. Dodelijk voor de motivatie en hét recept voor een burn-out (of bore-out).

Talent vs. Competentie

Competenties heb je nodig om je werk en functie goed uit te voeren. Het zijn noodzakelijke vereisten die in meer of mindere mate ontwikkelbaar zijn. Vaak zijn competenties gekoppeld aan functie-eisen. Kennis van een bepaald softwarepakket of in staat zijn om met 10 vingers blind te typen zijn voorbeelden daarvan. Talenten daarentegen zijn uniek en persoonsgebonden. Alleen jij hebt die unieke vaardigheden, manier van denken en handelen. Talenten komen dus van binnenuit.

Talentmanagement

Steeds meer organisaties maken de verschuiving van competentie-management naar talentmanagement. Iemand die zijn of haar talenten kent heeft dus automatisch een streepje voor! Een gevolg van deze verschuiving is ook dat organisaties vaker kijken naar de persoon zelf (wat kan hij of zij voor onze organisatie betekenen?) i.p.v. naar de functieomschrijving (past hij of zij in dat hokje?). Let wel; nog lang niet alle organisaties werken en denken op deze manier, maar dit gaat steeds meer komen!

Voordelen

Het is niet voor niets dat organisaties hier mee aan de slag zijn gegaan. Het is namelijk veel effectiever om iemand vanuit zijn talent te laten werken dan energie te steken in het ontwikkelen van competenties. Laat iemand doen waar hij of zij goed in is en dat levert direct voordelen op voor de werknemer én voor de werkgever. De werknemer krijgt er energie van, heeft plezier in het werk en wordt daardoor productiever en succesvoller en de werkgever heeft minder ziekteverzuim, een productievere organisatie en een betere sfeer. Daarnaast hoeft de werkgever niet al die tijd en energie te steken in het versterken van competenties die persoon A niet heeft, maar persoon B zijn talent is. Win-win situatie dus!

Wat is mijn talent?

Uit de verschillende gesprekken die wij met mensen hebben gehad blijkt dat deze vraag lastiger is dan je in eerste instantie zou denken. Wat anderen in jou waarderen hoeft niet per definitie je talent te zijn. Wij zien bijvoorbeeld vaak gebeuren dat iemand heel communicatief vaardig is, tot er een conflict is. Dan trekt die persoon zich terug. Dit betekent dat het communicatief vaardige in de persoon een aangeleerde competentie is, en niet zijn talent. Maar hoe vind jij je talent?

  • Talent geeft energie. Krijg inzicht in de energiegevers en energieslurpers. Wat gaat je met gemak af en zorgt dat je in een soort ‘flow’ terecht komt? Daar zit je talent.
  • Vind de rode draad. Ga na wat de meest memorabele momenten in je leven zijn geweest tot nu toe. Wanneer voelde jij je energiek en krachtig? Dikke kans dat jij toen je talent uitoefende.
  • Doe een test. Er zijn vele psychologische onderzoeken gedaan naar voorspellers van talent. Een test kan je helpen om inzicht te krijgen en de vertaalslag te maken naar je talent. Je vindt bijvoorbeeld hier een talententest.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.