magbo system

Boolean Search voor het vinden van de juiste vacatures!

VeroniqueInspiratie, Solliciteren, Tips, Werkplezier 1 Comments

Slim zoeken is nog niet zo eenvoudig. Hoe vind je de perfecte vacature als je niet eens weet dat hij er is? Boolean Search kan je helpen je zoekresultaten in Google / Google for Jobs en op LinkedIn te verscherpen en dus te verbeteren. Door simpelweg wat woorden toe te voegen krijg jij alleen te zien wat écht relevant is! 

 

Boolean Search

Met Booleaans zoeken ‘filter’ je alle slechte zoekresultaten uit je zoekopdracht. Dit levert resultaten op die je echt zoekt! De term is afgeleid van de achternaam van George Boole, een negentiende eeuwse wiskundige die logische redeneringen toepaste op cijfers. Door zogenaamde Booleaanse operatoren toe te voegen aan je zoekwoorden, ga je gericht zoeken naar de baan die bij je past.

Hoe Boolean Search je helpt de juiste vacatures te vinden

Het vinden van de juiste vacature kan lijken op het zoeken naar een naald in een hooiberg. Gelukkig bestaat er Boolean Search, een krachtige methode om je zoektocht op het internet – waaronder op platforms zoals Google, Google for Jobs en LinkedIn – te verfijnen. Hier is hoe je Boolean Search kunt inzetten om effectief naar vacatures te zoeken:

AND: Gebruik de AND operator om te zoeken naar vacatures die alle opgegeven termen bevatten. Bijvoorbeeld, wanneer je zoekt naar Vacature AND Piloot, dan zal je alleen resultaten zien die zowel het woord “vacature” als “piloot” bevatten. Dit verkleint het zoekgebied en maakt de resultaten specifieker.

OR: Als je flexibel bent en meerdere posities overweegt, kan OR helpen. Zoeken naar Vacature OR Piloot levert resultaten op waar minstens een van de woorden voorkomt, waardoor je zoekgebied wordt verbreed en je meer opties krijgt.

NOT: Om bepaalde termen uit te sluiten, gebruik je NOT. Als je bijvoorbeeld geen interesse hebt in bepaalde vacatures, kan een zoekopdracht zoals Vacature NOT Piloot pagina’s opleveren die wel over vacatures gaan maar niet over banen als piloot.

AND, AND: Voor zeer specifieke zoekopdrachten kun je meerdere AND operatoren combineren. Vacature AND Piloot AND F16 zorgt ervoor dat je alleen pagina’s ziet die alle drie deze termen bevatten.

AND, AND NOT: Om je zoekopdracht verder te verfijnen en bepaalde resultaten uit te sluiten, kun je AND combineren met NOT. Bijvoorbeeld, Vacature AND Piloot NOT F16 zal resultaten geven voor vacatures voor piloten, maar sluit die specifiek met betrekking tot de F16 uit.

Door je eigen zoekopdrachten te optimaliseren met behulp van deze Boolean Search-technieken, kun je efficiënter en nauwkeuriger zoeken naar banen die echt bij je passen. Dit maakt de weg naar een nieuwe baan niet alleen korter, maar ook aangenamer 😉.

Zie het voorbeeld hierboven. Wanneer je in de zoekbalk van Google “Puppy AND kitten” schrijft krijg je alle pagina’s met beide woorden. Wanneer je “Puppy OR kitten” schrijft krijg je alle pagina’s met minimaal 1 van beide woorden (dus ook de pagina’s met beide) en wanneer je “Puppy NOT kitten” schrijft krijg je alle pagina’s met het woord puppy, behalve de pagina’s waar ook het woord kitten op staat.

Belangrijk om te onthouden:

  • De operators moeten met hoofdletters worden geschreven, anders werkt het niet.
  • Wanneer je iets zoekt wat uit meerdere woorden bestaat, bijvoorbeeld een specifieke zin of uitspraak dan moet je ze tussen aanhalingstekens zetten. Bijvoorbeeld: “Human Resource Management” .

Boolean search voor gevorderden

Ok, nu je de basics weet is het tijd voor een klein gevorderden lesje. Want wanneer je op zoek bent naar vacatures kom je er al snel achter dat functies gepubliceerd worden met verschillende functietitels. Bijvoorbeeld, accountmanager, verkoper, verkoopmanager, salesmanager, vertegenwoordiger etc. Door jouw synoniemen te groeperen kun je al deze termen meenemen. Dit doe je door ze tussen haakjes te zetten. Denk er om dat wanneer je alle pagina’s / vacatures wil waar 1 van die synoniemen op staat je de operator OR gebruikt. Bijvoorbeeld:

(accountmanager OR verkoopmanager OR salesmanager OR vertegenwoordiger)

Dit kun je vervolgens combineren met andere termen en operators:

Vacature AND (accountmanager OR verkoopmanager OR salesmanager OR vertegenwoordiger)

En dan hebben we ook nog de wildcard. Deze gebruik je bij termen die het zelfde begin, maar een verschillend einde hebben, maar wel allemaal relevant zijn. Bijvoorbeeld: Manager, management, managen. Je kunt door een sterretje toe te voegen achter “manage” alle varianten mee nemen. Bijvoorbeeld:

Vacature AND Manage* AND ("Sociaal Domein" OR "welzijn" OR "jeugdzorg" OR "onderwijs")

Tips voor vacatures zoeken met boolean search

Dan nu de laatste tips om alles uit jouw boolean search te halen:

  • Je kunt in google for jobs alerts aanmaken. Gebruik Boolean Search in de zoekbalk en maak vervolgens de alert aan. Je krijgt nu automatisch een melding in jouw inbox wanneer een pagina aan jouw search string voldoet!
  • Boolean search werkt niet alleen op Google, maar ook op LinkedIn, Indeed en Nationale vacaturebank. Weet wel dat niet alle opties hierboven besproken het zelfde werken. Zo kun je de wildcard niet op LinkedIn gebruiken.
  • Proberen is leren, Het zal in het begin even vogelen zijn om tot de juiste search string te komen. Juiste combinatie gevonden? Sla het ergens op!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 1

  1. Pingback: Google Alerts en het vinden van vacatures

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.