magbo system

Een positief 2e spoor traject. Hoe doe je dat?

VeroniqueBedrijven, HRM, Inspiratie, re-integratie 2e spoor, Tips Leave a Comment

Re-Integratie 2e spoor is ingrijpend voor werknemer en werkgever. Vaak is het niet geheel vrijwillig om dit traject in te gaan met elkaar, maar simpelweg noodzakelijk om gezond aan het werk te komen en blijven. Hoe zorg je er voor dat je tot een positief 2e spoor traject komt? Het kan! In dit blog lees je hoe wij dit aanpakken.

Wat is een 2e spoor traject?

Een 2e spoor traject is een re-integratieproces waarbij een werknemer, die langdurig ziek is geweest en niet meer terug kan keren in zijn of haar huidige functie, begeleid wordt naar een passende functie buiten het huidige bedrijf. Dit proces is niet alleen belangrijk voor de werknemer, die hierdoor weer aan het werk kan, maar ook voor de werkgever, die verantwoordelijk is voor de re-integratie en daarbij geholpen wordt om aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Het 2e spoor moet in ieder geval na een jaar ziekte worden ingezet, of eerder als blijkt dat er geen duurzame mogelijkheden voor re-integratie zijn bij de werkgever.

Positieve insteek van een 2e spoor traject

Open Communicatie

Een positief 2e spoor traject begint bij open communicatie. Het is cruciaal dat er een duidelijke en transparante dialoog plaatsvindt tussen de werkgever, de werknemer en de re-integratiecoach. Dit zorgt voor wederzijds begrip en bouwt vertrouwen op, waardoor de werknemer zich ondersteund voelt tijdens het proces. Daarnaast zorgen we voor duidelijke afspraken, en bespreken we gezamenlijk voortgang van het traject. Dit zorgt voor minder miscommunicatie en onduidelijkheid.

Persoonlijke Aanpak

Elke werknemer is uniek, met eigen talenten, vaardigheden, interesses en beperkingen. Een persoonlijke aanpak, waarbij individuele begeleiding en maatwerk centraal staan, is daarom essentieel. Door het traject af te stemmen op de persoonlijke situatie en wensen van de werknemer, kan de overstap naar een nieuwe werkomgeving zo soepel en succesvol mogelijk gemaakt worden. In tegenstelling tot de aanpak van veel arbodiensten, waar administratieve verslaglegging centraal staat, staat bij een traject van Verhelder Talent de mens centraal. Met goede verslaglegging en met resultaat!

Focus op Mogelijkheden

In plaats van te focussen op wat niet meer mogelijk is, is het belangrijk om te kijken naar wat wél kan. Het benadrukken van de sterke punten en capaciteiten van de werknemer, en hoe deze ingezet kunnen worden in een nieuwe functie, kan zowel de motivatie als het zelfvertrouwen van de werknemer verhogen. Hierbij is samenwerking met de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige van groot belang.

Betrokkenheid en Steun

Het bieden van constante steun en het betrokken houden van de werknemer bij het gehele proces is cruciaal. Regelmatige check-ins en het bieden van emotionele steun kunnen de werknemer helpen zich minder geïsoleerd te voelen. Daarnaast is het belangrijk dat de werkgever openstaat voor feedback en bereid is om eventueel het traject bij te stellen op basis van de behoeften en ervaringen van de werknemer. Aan het begin van een traject gaat er vaak veel aandacht naar rouwverwerking, later in het traject is er ook aandacht voor het omgaan met teleurstelling zoals het krijgen van afwijzingen. Een appje tussen de gesprekken door met een simpel “hoe gaat het?” Kan een groot verschil maken vinden wij.

Een appje tussen de gesprekken door met een simpel “hoe gaat het?” Kan een groot verschil maken vinden wij.

Opleiding en Ontwikkeling

Investeren in opleiding en ontwikkeling kan een belangrijk onderdeel zijn van het 2e spoor traject. Het bieden van trainingen of cursussen om nieuwe vaardigheden op te doen of bestaande vaardigheden te verbeteren, kan de kansen van de werknemer op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Wij denken mee over welke opleidingen kansvergroters zijn voor de medewerker en wat haalbaar is. Ook bieden we trainingen op het gebied van sollicitatievaardigheden.

2e spoor als kans in plaats van noodzakelijk kwaad

Een 2e spoor traject biedt een kans voor werknemers om een nieuwe start te maken en voor werkgevers om hun betrokkenheid bij het welzijn van hun medewerkers te tonen. Door een positieve insteek te kiezen kan het traject een succesvolle en verrijkende ervaring zijn voor alle betrokkenen. Het uiteindelijke doel is niet alleen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van de werknemer buiten het bedrijf.

Meer info over onze aanpak in de begeleiding van Re-Integratie 2e spoor? Neem contact met ons op!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.