magbo system

Stappenplan: Hoe je succesvol van carrière verandert zonder relevant diploma

VeroniqueCarrièreswitch, Inspiratie, Solliciteren, Tips Leave a Comment

Het maken van een carrièreswitch naar een richting waarin je geen diploma hebt, kan een uitdagende en lastige onderneming zijn. Of je nu op zoek bent naar meer voldoening, een hoger inkomen, of simpelweg een verandering van omgeving, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze transitie. Hier volgt een stapsgewijze handleiding die je kan helpen bij het navigeren door deze carrièrewissel.

Stap 1: Zelfreflectie en Onderzoek

Begin met een grondige zelfevaluatie om je sterke punten, passies en interesses te identificeren. Vraag jezelf af waarom je een carrièreswitch wilt maken en wat je hoopt te bereiken in je nieuwe carrière. Onderzoek vervolgens de industrieën of functies die je aantrekken. Kijk naar de vereiste vaardigheden en kennis, en bepaal welke overdraagbaar zijn vanuit je huidige beroep, projectervaring of vrijwilligerswerk.

Stap 2: Vaardigheden Ontwikkelen

Zodra je hebt vastgesteld welke vaardigheden je al hebt kun je ook bepalen wat je mist. Maak een plan om deze vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan zijn door middel van online cursussen, avondlessen, workshops, zelfstudie, of zelfs vrijwilligerswerk dat relevante ervaring biedt. Veel sectoren waarderen praktische ervaring en specifieke vaardigheden net zoveel, zo niet meer, dan formele diploma’s.

Tip: Er zijn online veel mogelijkheden om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen! Via skillstown bijvoorbeeld of Google eens naar MOOC’s (Massive Open Online Cources).

Stap 3: Netwerken

Netwerken is cruciaal in bijna elke industrie. Begin met het opbouwen van relaties binnen de gewenste sector door evenementen bij te wonen, lid te worden van relevante online forums en sociale media groepen, bijvoorbeeld op LinkedIn, en netwerk gesprekken te voeren met mensen die al in het veld werken. Deze connecties kunnen waardevolle inzichten en mogelijk zelfs directe kansen bieden.

Stap 4: Pas je CV en LinkedIn-profiel aan

Zorg ervoor dat je CV en LinkedIn-profiel zijn aangepast aan je nieuwe carrièredoel. Benadruk overdraagbare vaardigheden, relevante ervaring (ook als deze niet beroepsmatig is), en alle recent verworven kennis of certificaten. Maak duidelijk dat je toegewijd bent aan deze nieuwe richting. Kijk kritisch naar wat relevant en minder relevant is: leg meer nadruk op dat wat relevant is en laat weg of maak klein wat niet relevant is.

Tip: Soms kan het helpen om andere woorden te kiezen. Ben je verzekeringsadviseur en wil je uit de verzekeringen? Noem jezelf dan adviseur. Zo voorkom je dat jouw cv overloopt van het woord “verzekering”.

Zoals vaker; de weg naar jouw einddoel is zelden een rechte lijn. Je zal de nodige obstakels tegen komen en uitdagingen moeten aangaan. Hier hebben we nog de volgende tips voor:

Tip 1: Wees Bereid om Onderaan te Beginnen

Bereid je voor op de mogelijkheid dat je wellicht een stap terug moet doen in positie of salaris om uiteindelijk vooruit te komen in je nieuwe carrière. Zie dit als een investering in je toekomstige carrière. Kun je je dat niet veroorloven? Overweeg dan om een stap dichterbij je huidige werk te blijven om zo in kleinere stapjes te verplaatsen.

Tip 2: Overweeg Freelance of Projectwerk

Als je moeite hebt om direct een fulltime of vaste positie te vinden, overweeg dan freelance of werk op projectbasis. Dit kan een uitstekende manier zijn om relevante ervaring op te doen, je portfolio op te bouwen, en je voet tussen de deur te krijgen bij je gewenste sector. Bemiddelingsbureaus kunnen je helpen om deze stap te maken en ook zijn er websites zoals freelancer.nl die opdrachten hebben.

Tip 3: Blijf Flexibel en houd vol!

De weg naar een succesvolle carrièreswitch is zelden een rechte lijn. Wees flexibel en open voor nieuwe ervaringen, mensen en kansen. Blijf leren en jezelf ontwikkelen, zowel professioneel als persoonlijk.

Een carrièreswitch naar een richting waarin je geen diploma hebt, kan lastig zijn en vraagt veel doorzettingsvermogen en veerkracht soms, maar als het lukt zorgt het vaak ook voor bevrediging en weer meer plezier in je werk!

Hulp nodig bij jouw carrièreswitch of wil je hulp bij het optimaliseren van jouw professional branding? Neem contact met ons op!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.