Bore-out-syndroom, het bestaat!

Winde Inspiratie, Tips, Werkplezier Leave a Comment

In tijden waarin termen als burn-out, keuzestress, dertigers-dilemma je om de oren vliegen klinkt het woord Bore-out  wellicht minder bekend. En misschien wel terecht, want in de hectische maatschappij waarin we leven met al haar verwachtingen zou je zéker niet verwachten je te gaan vervelen. Toch?

Fout dus! Hoewel er tot nu toe helaas weinig onderzoek naar is verricht, schijnt een bore-out regelmatig voor te komen; lees ik op zoek naar informatie over dit verschijnsel.

Bore-out in plaats van burn-out

Nadat ik jaren geleden steeds moe en geprikkeld thuis kwam van mijn werk, me soms verveelde en nutteloos voelde óp het werk, ondanks de hectiek die mijn taken soms met zich mee brachten; dacht ik in eerste instantie de symptomen van een burn-out te herkennen. Maar hoe kon dat dan als ik me niet óverwerkt voelde maar eerder afgestompt?

“Ik dacht de symptomen van een burn-out te herkennen. Maar hoe kon het dan dat ik mij niet overwerkt voelde maar eerder afgestompt?”

Nu ik me weer lekker voel in een andere functie op een andere werkplek, die meer creativiteit en verantwoordelijkheid van me vraagt, weet ik wel beter. Ik had de typische symptomen van een bore-out.

Hoe herken je een bore-out?

In principe is het namelijk zo dat de symptomen van een burn-out en bore-out niet veel van elkaar verschillen, namelijk:

  • Prikkelbaar en lusteloos
  • Slecht slapen en oververmoeid
  • Nergens zin in hebben
  • De behoefte jezelf terug te trekken

Maar het belangrijkste verschil met een burn-out is dat je met een bore-out wel echt op zoek bent naar méér uitdaging in plaats van rust.

Met name mensen die te lang doorwerken in een bepaalde comfortzone met onvoldoende voedende prikkels lopen het risico op een bore-out.

Bore-out dus.. wat nu?

Denk je tijdens het lezen van dit stuk: ‘Hé dit herken ik?’ Bedenk dan wat er voor jou nodig is om jezelf uit deze gerieflijke maar blijkbaar te saaie situatie te halen en het stukje uitdaging aan te gaan waar je dus eigenlijk naar verlangt.

Dat kan al door gewoon eens na te denken over waar je hart sneller van gaat kloppen, maar je stiekem nog wel spannend vind. Én, je hoeft het niet alleen uit te zoeken natuurlijk. Er bestaan tal van manieren om er achter te komen wat je werkelijk drijft. Gesprekken met familie, vrienden of collega’s die jou goed kennen waarin je om feedback vraagt over wat zij vinden dat je goed kan en waar je valkuilen liggen. Of je gaat op onderzoek uit door middel van een talententest of een coaching gesprek.

Voor mij was de oplossing een talententest en carrière-boost bij Verhelder Talent en daarnaast blijven proberen en uitzoeken wat me werkelijk de energie gaf die ik zo nodig had. Uiteindelijk gaat vanzelf dat balletje rollen, maar eerst uit die comfortzone dus!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.