Verstopt jouw talent zich in een slechte eigenschap?

Veronique Carrièreswitch, Member, Solliciteren, Talengericht werken, Tips, Werkplezier 1 Comment

Wij geloven dat de basis van een goede carrièreswitch en succesvolle sollicitatie talent is. En niet zomaar talent, jóuw talent. Als jij weet wat je te bieden hebt ben je in staat om betere keuzes te maken en jezelf beter te presenteren. Maar Verhelder Talent bestaat niet voor niets; er achter ook wat jouw talent is kan lastig zijn. Geef de moed niet op: iedereen heeft talent. Ook jij! 

Jouw talent: heel normaal

Er achter komen wat jou uniek maakt en onderscheidt van anderen is zo lastig omdat we een gigantische blinde vlek hebben voor onze eigen kwaliteiten. Juist de dingen waar we goed in zijn, zien we zelf als vanzelfsprekend. Regelmatig hoor ik in gesprekken met deelnemers “Maar dat is toch heel normaal?” of “Dat doe ik altijd, logisch toch?”. Voor jou wel ja. Maar niet iedereen steekt zo in elkaar als jij ;-).  We vinden het moeilijk te geloven dat dat wat ons aan komt waaien, bijzonder is. Maar dat is het echt. Iedereen is uniek!

Tip: vraag eens aan een ander wat jouw talenten zijn of beste persoonlijkheidseigenschappen. Het zal je verbazen!

Bekijk het eens positief

Soms is er iets anders aan de hand. Dan verstopt jouw talent zich in een slechte eigenschap. Je hebt dan alleen maar negatieve associaties gekregen bij dat waar je eigenlijk heel goed in bent. Een voorbeeld waar dat vaak gebeurd is perfectionisme. Mensen die zeer nauwkeurig, kwaliteitsgericht en op de detail zijn worden vaak gedurende hun leven door anderen uitgemaakt voor controlefreaks, over-perfectionisten, pietlutten en muggenzifters.  De negatieve kant van iets dat eigenlijk heel positief kan zijn in de juiste context wordt steeds benadrukt.  Het gevolg? Je gaat zelf ook alleen maar de negatieve kant hiervan zien.

Maar stel nou hè… dat er een baan bestaat waar jij JUIST nauwkeurig, kwaliteitsgericht en gedetailleerd moet zijn…wat dan? Dan werk je met jouw talent.

Tip: Vaak als je een slechte eigenschap van jezelf herkent is dit een doorgeslagen vorm van jouw talent. Dus ben je bescheiden? Wanneer je TE bescheiden bent ben je misschien wel onzichtbaar of laat je over je grens heen gaan. Dit ervaar jij als negatief, maar is eigenlijk een uiting van jouw talent.

Zegt jouw talent iets over wat jij wil?

Nee dat zeker niet altijd. Er is een verschil in ergens goed in zijn en iets ook echt leuk vinden om te doen. Een goede raadgever is jouw eigen motivatie om iets te doen. Krijg je er energie van? Doe je het zonder dat iemand het jou hoeft te vragen? Met andere woorden: heb je plezier in het werk puur omdat het werk leuk is? Dan heb je  waarschijnlijk iets te pakken waar ook jouw drijfveer op aansluit. Dan komt talent en motivatie bij elkaar en dat geeft extra energie.

Tip: Een talententest of loopbaanscan geeft jou in één oogopslag inzicht in jouw talenten, drijfveren en energiegevers.

Verhelder Talent – Members

Verhelder Talent Members krijgen extra content, oefeningen, informatie en werkbladen. Bij dit artikel hebben we een filmpje gemaakt met een simpele oefening om snel achter jouw talenten te komen. Daarnaast een handig werkblad om uit te printen. Heel veel succes!

Downloads: 

Werkblad snelkookpan

Comments 1

  1. Pingback: Latent Talent | Verhelder Talent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.