Latent Talent

Joyce Carrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Tips Leave a Comment

In onze blogs hebben we het regelmatig over het inzetten van je talenten in je werksituatie of andere dagelijkse bezigheden. Maar wist je dat je alleen met het hebben van een talent er nog niet bent?

Iedereen wordt namelijk geboren met meerdere talenten. Maar als deze niet worden ontwikkeld heb je er niets aan. Tijd dus om met jouw latente talenten aan de slag te gaan!

Met deze blog geven we een aantal tips om zo goed mogelijk van je eigen talent te kunnen profiteren.

Wat is talent eigenlijk?

Bij talent denk je misschien al snel aan een optreden bij The Voice of Holland of Dance, Dance, Dance van een deelnemer die het zingen of dansen zo gemakkelijk doet lijken! Heerlijk om naar te kijken als je het mij vraagt, maar dat is niet het ‘talent’ waar wij bij Verhelder Talent dagelijks aan werken.

Want, iedereen heeft talent en dat daarin hoef je helemaal niet extreem uit te blinken of beroemd te worden. Want openhartigheid of eigenzinnigheid is ook een talent! Wij zien talenten als aangeboren eigenschappen welke je, als je ze op de juiste manier voedt, gemakkelijk kunt ontwikkelen als aangeleerde competenties. Eigenlijk gaat het dus over de mate waarin je een competentie ‘gemakkelijk’ kunt ontwikkelen doordat het er in de basis al in zit!

Het voeden van jouw talenten is belangrijk, want wanneer je dat niet doet kan je nog zoveel aanleg voor een talent hebben, maar zal je deze nooit ontwikkelen!

Wat zijn jouw talenten?

Dat is eigenlijk best een lastige vraag om te stellen. Het zou zo maar kunnen dat jij met gemak de boekhouding van een organisatie op orde brengt, maar je dat zelf niet als talent ziet. Het gaat je gewoon makkelijk af en je vindt het leuk om met cijfers te werken. Maar voor een ander kan dit helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Om te weten welke talenten bij jou horen kan je nadenken over de dingen die je met passie doet en die je makkelijk afgaan. Een goede vraag om jezelf hierbij te stellen is ook: op welke gebied vragen mensen mij advies?

Je kunt ook dit blog lezen: https://verheldertalent.nl/wat-is-mijn-talent/

 

Het ten volle benutten van je talenten

Om echt uit te blinken in je talent en competenties zijn er verschillende factoren die belangrijk zijn:

  • Oefenen

Het verbeteren van je vaardigheden is erg belangrijk wil je je talent volledig tot zijn recht laten komen. Met muzikaal talent alleen kom je er niet. Wil je bijvoorbeeld uitblinken in het pianospelen zal het veel oefening en herhaling vergen en doorzettingsvermogen om een goed pianist te worden. Dat geldt ook in je werk. Door bepaalde taken die aansluiten bij je talent herhaaldelijk te doen kan je je skills verfijnen.

  • Passie

Uiteraard is het feit dat je iets met veel plezier en liefde doet heel belangrijk om de motivatie op te kunnen brengen om je talent te volle te kunnen benutten.

  • Mindset

Het geloof in jezelf is absoluut een must. Hiermee bedoelen we dat je je niet volledig uit het veld moet laten slaan wanneer iets niet meteen lukt, of wanneer je kritiek krijgt van anderen.

Geloven dat je kan bereiken wat je wilt houdt in dat je leert van fouten en kritiek, en weer verder gaat.

  • Omgevingsfactoren

De juiste plek, of in jouw geval de juiste werkplek, is van groot belang zodat je de vaardigheden die je wil oefenen kan uitvoeren.

Word je gestimuleerd door je collega’s of leidinggevende? Ook dat is een belangrijke, aangezien het zeker helpt wanneer anderen je talenten erkennen en je, waar nodig, kunnen helpen om deze ook zo goed mogelijk in te zetten.

Let op: Op woensdag 5 september om 13.00 uur start de workshop Kernkwadranten. Er zijn nog een paar plekjes? Doe je mee? https://verheldertalent.nl/event/workshop-kernkwadranten/

Members

Als Verhelder Talent Member krijg je heel veel extra. Zo ook bij dit artikel!

Daag jezelf uit om echt met jouw talenten aan de slag te gaan. Maak vlieguren met jouw latente talenten en laat jezelf zien!

Nog geen member? Je kunt al member worden vanaf 12,50 per maand! Wanneer je een strippenkaart hebt, een Online Programma of een Boost doet ben je automatisch member. Kijk in de mail!

Log in met jouw gegevens en download het werkblad!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.