Goede voorbereiding is het halve werk!

Inspiratie, Solliciteren Leave a Comment

De meeste mensen bereiden zich prima voor op hun gesprek. Ze lezen de vacature nog eens door en bedenken vragen die ze kunnen verwachten in hun gesprek. Soms kijken ze nog even op de website van de organisatie. Maar goed, zoals gezegd: de meeste mensen doen dat. Hoe ga jij de show stelen in je gesprek?

Kruisverhoor

Realiseer je dat het een sollicitatiegesprek is en geen sollicitatiekruisverhoor! Een gesprek bestaat uit een heen en weer van communicatie tussen minimaal twee mensen. En jij bent in ieder geval één van die mensen! Zorg er dus voor dat het geen vragenvuur van de ene kant wordt en een berg aan antwoorden aan de andere kant, maar een echt gesprek. Het helpt je wanneer je in de voorbereiding het Linkedin-profiel van je gesprekspartner bekeken hebt. Hebben jullie gedeelde interesses? Kennen jullie iemand allebei? Wat houdt de ander bezig?

Oprechte interesse

Wees in het gesprek oprecht geïnteresseerd in de ander en in de organisatie. Ga voor jezelf na of de functie wel bij je past en of de organisatie bij je past door vragen te stellen. Stel dus niet meteen de vraag “hoeveel verdien ik eigenlijk?”, maar toon interesse in de ander. Je zou bijvoorbeeld een vraag kunnen stellen als “Wat is volgens jou uniek aan de organisatie?” of stel een vraag over de loopbaan van je gesprekspartner; “Ik zag op je lInkedIn profiel dat je Psychologie gestudeerd hebt, hoe kan je die kennis kwijt in je huidige functie?”.

Vragen naar de bekende weg

Het is helemaal niet verkeerd om een vraag te stellen waar je eigenlijk het antwoord al op weet. Zorg dan ook dat je goed geïnformeerd bent vooraf. Een goede tip is om op Google de naam van het bedrijf te zoeken en bij de nieuwsberichten te kijken. Misschien hebben ze wel meegedaan aan een benefietgala (“Op welke manier tonen jullie je maatschappelijke betrokkenheid”?)  of zijn ze verkozen tot werkgever van het jaar vanwege hun ontwikkelmogelijkheden ( “Wat is jullie beleid m.b.t. ontwikkeling van de medewerker”?).

Denk na

En denk vooral na voorafgaand aan het gesprek. Bedenk aan de hand van je online onderzoek welke vragen je zou kunnen stellen. Wanneer je ze nog moet bedenken tijdens het gesprek loop je de kans dat je na het gesprek denkt “oh snert, dat had ik nog willen vragen”. Bedenk van tevoren waar voor jou de functie en de organisatie aan moet voldoen en stel daar gerichte vragen over. Stel daarnaast altijd de vraag aan het einde van het gesprek “wat is uw indruk van mij?”. Het antwoord op de vraag geeft je meteen een indicatie van de uitkomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.