magbo system
Skillsbased werken wat levert het op - Verhelder Talent

Wat is skills based werken en wat levert het op?

VeroniqueBedrijven, HRM, Inspiratie, Nieuws, Ondernemen, Recruitment, Talengericht werken, Talentmanagement, Werkplezier Leave a Comment

In een steeds veranderende arbeidsmarkt en maatschappij is het hebben van de juiste vaardigheden essentieel voor succes. Skills based werken, ook wel bekend als competency-based werken, is een aanpak waarbij werkzaamheden worden bekeken vanuit de vaardigheden die nodig zijn om ze uit te voeren. Dit in tegenstelling tot traditionele functiebeschrijvingen, die vaak vooral focussen op taken en verantwoordelijkheden, functie titels en opleiding.

Waarom is skills based werken belangrijk?

1. Een betere match tussen werknemer en werk

Allereerst zorgt het voor een betere match tussen werknemer en werk. Doordat de focus ligt op vaardigheden, wordt er gekeken naar wat een persoon kan bijdragen aan de organisatie, in plaats van alleen naar wat hij of zij op papier heeft gestudeerd of voorheen heeft gedaan. Dit kan leiden tot meer tevredenheid bij werknemers, omdat ze werk doen dat beter aansluit bij hun talenten en interesses.

2. Het maakt de arbeidsmarkt flexibeler

Daarnaast maakt skills based werken de arbeidsmarkt flexibeler. Werkgevers kunnen met deze aanpak sneller inspelen op veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen. Door de nadruk te leggen op vaardigheden, in plaats van functietitels, kunnen werkgevers makkelijker werknemers inzetten voor verschillende taken en projecten.

“Werkgevers kunnen met deze aanpak sneller inspelen op veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen”.

3. Draagt bij aan levenslang leren

Een ander voordeel van skills based werken is dat het bijdraagt aan levenslang leren. Door de focus te leggen op vaardigheden, worden werknemers gestimuleerd om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te blijven ontwikkelen. Dit draagt niet alleen bij aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan de innovatie en groei van de organisatie.

4. Meer diversiteit en inclusie op de werkvloer

Tot slot kan skills based werken bijdragen aan diversiteit en inclusie op de werkvloer. Traditionele functiebeschrijvingen kunnen onbewust leiden tot het uitsluiten van bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld door bepaalde diploma’s of werkervaring te vereisen. Door te kijken naar vaardigheden in plaats van opleiding of achtergrond, kunnen werkgevers een meer diverse en inclusieve werkomgeving creëren.

In het kort: skills based werken is een aanpak waarbij werkzaamheden worden bekeken vanuit de vaardigheden die nodig zijn om ze uit te voeren. Dit leidt tot een betere match tussen werknemer en werk, meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt, een stimulans voor levenslang leren en meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. Wil jij weten welk talent je in huis hebt? We denken graag met je mee! Verhelder Talent biedt advies en coaching of komt een training geven over dit onderwerp!

In 2023 organiseert Verhelder Talent diverse workshops en trainingen voor HR Managers, medewerkers en leidinggevenden. Ook over Skills Based werken! Wil jij het als eerste horen wanneer we weer een training organiseren? Schrijf je in voor meer informatie!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.