Thuiswerken op je stage, kan dat wel?

Tips, Werkplezier 1 Comment

Nu ik stage loop bij Verhelder Talent, heb ik ook kennisgemaakt met een nieuwe manier van werken, namelijk thuiswerken.  Toen ik op school vertelde dat ik op mijn stage wel eens thuis werkte kreeg ik wisselende reacties. Enkele medestudenten zagen dit niet als écht werken: ‘Maar dan werk je toch minder dan acht uur? En dan doe je ondertussen veel andere dingen!’.

In het begin voelde ik me ook schuldig als ik een uur later begon dan wanneer ik op kantoor stage loop. Ik geef toe dat ik niet 8 uur onafgebroken aan het werk ben achter mijn computer, maar zijn mensen op kantoor dat wel? Ik ben tot het inzicht gekomen dat je thuis binnen 6 uur misschien wel efficiënter kunt werken dan meer uren op een plek waar collega’s zijn en het scheelt natuurlijk reistijd. Maar als je thuiswerkt, moet je wel opletten dat je geen eenzame kluizenaar wordt. Kortom; er zijn voor- en nadelen aan thuiswerken!

Resultaat vs aanwezigheid

Het fijne aan thuiswerken is dat je de uren zelf in kunt delen. Wanneer je ontdekt dat je ’s ochtends nog niet zo productief aan de slag kunt, kies je ervoor om later te beginnen en misschien ’s avonds ook nog wat te werken. Een valkuil hierbij is dat je altíjd aan het werk bent en het niet goed neer kunt leggen.

 

Bij thuiswerken moet je namelijk goed onthouden dat het gaat om het resultaat en niet om aanwezigheid en daar struikelde ik in het begin wel over. Ik had wel mijn taken goed afgerond, maar ik was niet 8 uur lang geconcentreerd bezig geweest. Later realiseerde ik me dat je op kantoor misschien nog wel minder uren dan thuis gefocust aan het werk bent. Je blijft eens kletsen bij de koffieautomaat, een collega loopt binnen met een vraag die eigenlijk ook wel een dag later beantwoord had kunnen worden en je hoort misschien regelmatig mensen praten in het kantoor naast je. Dus een aantal uur thuiswerken kan voor mensen die goed kunnen starten en stoppen ideaal zijn!

 

Een andere valkuil voor mij is om de hele dag alleen binnen te blijven. Het is belangrijk dat je regelmatig naar buiten gaat en eens een praatje met iemand maakt. Anders kun je heel ongelukkig en eenzaam worden en dat wil je natuurlijk niet.

Thuiswerken: zorg voor minder afleidingen!

Maar houd wel goed in de gaten dat sociale activiteiten en kleine klusjes in en rondom huis niet je werktijd in de weg gaan zitten. Zorg ervoor dat mensen om je heen je serieus nemen als jij geconcentreerd bezig bent en je niet om het kwartier komen storen. Ik probeer ervoor te zorgen dat ik regelmatig eens offline aan de slag ga. Wanneer je dit niet doet en je alle mailtjes en WhatsAppjes binnen ziet stromen, ben je snel afgeleid van je werk. Een voorbeeld: tijdens het schrijven van deze tekst, ontving ik een berichtje met de vraag of ik dit weekend af wil spreken. Ik legde mijn telefoon gelijk weg, maar ik merkte wel dat ik in de 10 minuten na het lezen ervan toch in mijn hoofd afgeleid bleef. ‘Kan ik vrijdag? Kan ik dan met de auto gaan? Etc.’. Dus eigenlijk moet ik mijn telefoon gewoon op vliegtuigstand zetten.

Tijdens je studie ‘werk’ je ook geregeld thuis. Leren voor tentamens en logboeken bijhouden zijn niet altijd de leukste taken om uit te voeren. Ik merk dat ik tijdens mijn stage minder last hebt van uitstelgedrag. Dit zal deels liggen aan het verantwoordelijkheidsgevoel, want studeren doe je écht alleen voor jezelf en tijdens je werk/stage zijn er toch nog andere mensen die wel een verwachting van je hebben. Maar wat ook zeker belangrijk is, is het werken aan leuke taken waar je zin in hebt. Vervelende of te vage opdrachten worden vaker uitgesteld. Zorg dus dat je leuk werk hebt waarbij je je talenten goed kunt inzetten ;).

 

Al met al denk ik dat thuiswerken zeker een uitkomst kan zijn: je kunt efficiënter aan de slag en je hebt geen last van reistijden. Wel moet je in de gaten houden dat je niet lam- of doorslaat, anderen je serieus nemen en je energie krijgt van je werk. Binnenkort meer concrete tips voor het thuiswerken!


Over Lois

Lois (22 jaar) studeert HRM in Tilburg en loopt stage bij Verhelder Talent. Ze woont in Roosendaal, maar heeft nu ook een kamer in Alkmaar. Ze schrijft blogs over solliciteren en haar tijd bij Verhelder Talent.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 1

  1. Leuk dat er onder jonge studenten ook vragen en twijfels over bestaan. Ik herinner me nog goed hoe het enkele jaren geleden werd geïntroduceerd bij mijn werkgever. Een workshop van een hele dag, om te komen tot verandering van mindset, afspraken hoe je omgaat met werk, collega’s en aan/afwezigheid. Met de nodige afwisseling van enthousiasme en scepsis. Ik omarmde het thuiswerken direct, vond het leuk. Alleen de technische dingen wat lastig. Tegenwoordig ben ik er heel blij mee. Het maakt je erg flexibel en zorgt ervoor dat je heel erg laagdrempelig online kan samenwerken. Het vergroot enorm je wereld!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.