Martha’s marktwaar(de); vastlopen, verhelderen, verder gaan

Joyce Ervaring, Inspiratie, Programma, Solliciteren 2 Comments

Opnieuw de arbeidsmarkt op, na vele jaren. En een nieuwe weg in slaan. Dat kan je best wel zien als een dubbele complicatie. Of een uitdaging natuurlijk. Net hoe je mindset of perspectief is. Bij het vertrek bij mijn werkgever wist ik al dat ik redelijk “arbeidsmarktgeschikt” was. Fijn om te weten. Dat was ook het resultaat van veel doen aan “employability”. Aan mijn enthousiasme en inzet zou het ook niet gaan liggen.

“Opnieuw de arbeidsmarkt op, na vele jaren. En een nieuwe weg inslaan. Dat kan je best wel zien als een dubbele complicatie.”

Bij het onderzoek naar mijn wie ben, wat ik wil, wat ik kan, mijn “why” en hoe ik mij verhoud tot de arbeidsmarkt heb ik dat ondernemend opgepakt. Net zoals ik de laatste vier jaar mijn functie als communicatieadviseur heb uitgevoerd. Dat werd me als een rol aangeboden, “ga jij dat maar doen”. Heel veel meer aanwijzingen kreeg ik niet en daar vond ik mijn weg wel in. Dat kreeg ieder jaar zijn vervolg. Totdat de golf van reorganisaties en krimp zulke grote impact had op het personeelsbestand dat er enkele honderden moesten gaan vertrekken. Het was nagenoeg onontkoombaar. Daar kon ik op zich wel vrede mee hebben. Maar het gemis van werk, de betekenis en de voldoening, dat viel me een stuk zwaarder.

“Met ontslag kon ik wel vrede mee hebben. Maar het gemis van werk, de betekenis en de voldoening, dat viel me een stuk zwaarder.”

Dat heeft me kort tegengehouden maar daarna ging ik aan het werk. Werken aan werk. Ik werd gezien en gebeld door recruiters. Het leverde niet het gewenste resultaat. Geen match, een groeiend gevoel van teleurstelling. Herhaaldelijk was het een mismatch. Functieniveau op senioriteit, te grote afstand woon-werkverkeer en teveel uren. Afzonderlijk misschien nog behapbaar, maar gezamenlijk zeker niet. Hoe draai je aan de knoppen en hoe ga je dat verkopen?

Met die vraag kwam ik naar het sollicitatiecafésollicitatiecafén Veronique van Verheldertalent. Onder hun begeleiding elkaar helpen met jouw kennis bij de hulpvraag van een ander. Ik was weer in staat om anderen te helpen. Mijn hulpvraag over de randvoorwaarden schoot er bij in. Na afloop en in gesprek met Veronique, wilde ik dat heel graag verder onderzoeken! Verhelderen dus.


Over Martha

Martha Douwma is één van de deelnemers van Verhelder Talent en profileert zich onder #marthaschrijft en #marthawerktaanwerk in haar zoektocht naar werk als content editor op het internet. In het drieluik “Martha’s Marktwaar(de)” neemt ze je mee in haar verhaal.

Heb jij een leuke baan voor Martha? Of ken jij iemand die haar kan verder helpen? Neem contact met haar op!