Wat we kunnen leren van de tafel van 9.

Inspiratie, Joyce, Ondernemen, Solliciteren, Werkplezier Leave a Comment

Schoolreisjes, juffendag en het schoonmaken van honderden Lego-blokjes 😉 . Het is weer achter de rug en dus is de zomervakantie nu echt een feit! Mijn oudste zoon gaat volgend jaar naar groep 3, wat ik best spannend vind! Want hoe zal hij het vinden? Hoe zal het gaan? Zal hij mee kunnen komen in alle nieuwe dingen die hij moet leren? 

Dat doet me denken aan een verhaal dat ik online een keer voorbij zag komen en die wij nu regelmatig gebruiken in coaching en training:

Op een dag schreef een leraar het volgende op het bord: 9 × 1 = 7 , 9 x 2 = 18, 9 x 3 = 27,  9 × 4 = 36,  9 x 5 = 45,  9 × 6 = 54,  9 x 7 = 63,  9 x 8 = 72,  9 x 9 = 81,  9 x 10 = 90. Toen hij klaar was, keek hij naar de studenten. Ze waren hem allemaal aan het uitlachen, omdat de eerste som niet goed was. De leraar zei het volgende: “Ik schreef de eerste som bewust fout op, omdat ik wil dat jullie iets belangrijks leren.  Jullie kunnen zien dat ik 9 keer het goede opschreef, maar niemand van jullie bedankte mij daarvoor of gaf mij een compliment. Jullie waren mij allemaal aan het uitlachen en bekritiseren als gevolg van die enkele fout die ik maakte. Het geeft nu niet, maar dat is wel de les van vandaag. De wereld zal je niet bedanken en complimenten geven voor álle goede dingen die je doet, maar zal de ene keer dat je het verkeerde doet benoemen en bekritiseren. Het is belangrijk open te staan voor leermomenten, maar raak daar niet van ontmoedigd! Laat die ene fout al je goede inzet niet doen ondersneeuwen. 

Hoe kritisch ben jij naar je zelf?

Heel kritisch waarschijnlijk. Wij mensen zijn nou eenmaal niet zo goed in de positieve dingen benoemen, al helemaal niet van onszelf. En daarom namens Veronique en mij, een compliment voor jou!  En aan iedereen die dit jaar op zoek is geweest naar zijn of haar talenten, een nieuwe baan zoekt of gestart is met ondernemen. Je doet het super! Het feit dat je deze blog leest betekent dat je aan jezelf werkt, in ontwikkeling bent, nieuwsgierig bent. Keep up the good work!

Hoe het mijn zoon zal vergaan met de tafel van 9 zie ik volgend schooljaar wel. Ik zal hem in ieder geval laten zien dat hij trots mag zijn op alle goede dingen die hij doet.

Fijne zomer!

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.