Komt jouw CV door screeningsoftware (ATS)? 7 tips!

Veronique Inspiratie, Solliciteren, Tips 2 Comments

Screening software of ook wel Application Tracking Software ( ATS ) genoemd is software waarmee jouw CV gescreend wordt op bepaalde zoektermen. De selecteur voert een aantal termen in de computer in, jij solliciteert waarna het systeem bekijkt of die termen in jouw CV terugkomen. Is dat niet of te weinig het geval? Dan krijg je een afwijzing. Hoe zorg je er nou voor dat je door die screening heen komt? 5 tips voor het ATS-Proof maken van jouw CV! 

Je weet nooit helemaal zeker of je te maken hebt met een ATS. Het zijn vaak bemiddelingsbureaus en grote organisaties (die veel dezelfde vacatures hebben) die gebruik maken van zo’n systeem. De mate waarin dit systeem jouw CV kan lezen verschilt per keer. Wanneer je bij een vacature jouw CV moet uploaden i.p.v. mailen heb je grote kans dat je met een ATS te maken hebt.

Wanneer jouw CV door de screenings ie gehaald krijgt de selecteur (recruiter, werkgever) aan de andere kant een score te zien. Bijvoorbeeld een percentage. Het kan goed zijn dat er een minimumscore is ingesteld. Voldoe je niet aan de score? Dan vlieg je automatisch op de verkeerde stapel. Vervelend! Met de volgende tips kom je misschien net even verder:

 

 

Tip 1: Gebruik de juiste woorden!

Wanneer een werkgever op zoek gaat naar geschikte kandidaten, zal hij een aantal termen in moeten voeren waarmee de software cv’s gaat screenen. Je mag ervan uitgaan dat de persoon die op zoek gaat naar kandidaten, dezelfde termen hanteert als in de vacaturetekst. Mensen binnen een organisatie spreken over het algemeen dezelfde taal. Ze gebruiken dezelfde termen om functies, competenties en verantwoordelijkheden te beschrijven. Als in de vacaturetekst het woord Verkoper wordt gebruikt, moet je jezelf dus niet gaan omschrijven als Accountmanager. Door de vacaturetekst als uitgangspunt te nemen, weet je zeker dat je de juiste termen gebruikt en dat je cv beter “leesbaar” is voor screening software.

 

EXTRA TIP! Aanstaande donderdag versturen wij de Verhelder Talent CV Checklist aan onze nieuwsbriefabonnees! Hierin omschrijven we hoe je tot de juiste zoekwoorden komt! Wil je die ook ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

 

 

Tip 2: Wees zorgvuldig met het gebruik van afbeeldingen

Hoewel wij wel van een onderscheidend CV houden die jouw persoonlijkheid en talenten goed laat zien, is een ATS iets minder goed met al te veel creatieve uitspattingen. Zo’n systeem kan afbeeldingen namelijk niet goed interpreteren. Het is dus belangrijk om relevante onderdelen niet in afbeeldingen te beschrijven of, wanneer je dit toch doet, de belangrijke onderdelen ook nog eens in de tekst te vermelden. Wanneer je bijvoorbeeld diagrammen gebruikt om je expertise op bepaalde vlakken te tonen, is het aan te raden om onder de diagrammen ook in tekst te beschrijven hoe goed je scoort op de betreffende onderdelen.

Tip 3: Gebruik gangbare titels voor de verschillende onderdelen

Screening software categoriseert de verschillende onderdelen van je cv op basis van de titels die je in je cv opneemt (Werkervaring, Opleidingen, etc). Wanneer je afwijkende titels gebruikt die het systeem niet herkent, loop je het risico dat jouw werkervaring bijvoorbeeld onder de categorie opleidingen valt. Om ervoor te zorgen dat de onderdelen op de juiste manier worden onderverdeeld, dien je niet te ver af te wijken van de gangbare termen.

Een aantal voorbeelden: personalia, persoonlijke gegevens/informatie, werkervaring, ervaring, educatie, opleidingen, talen, talenkennis, vaardigheden, computervaardigheden, competenties, nevenactiviteiten, hobby’s, en overige werkzaamheden.

Tip 4:  Wees consistent

Presenteer de verschillende onderdelen van je cv op een consistente manier. Dit maakt je cv niet alleen beter leesbaar voor screening software, maar ook voor mensen. Een voorbeeld:

Werkervaring

Accountmanager
Bedrijf X, Arnhem
September 2008 – Augustus 2012
Verantwoordelijk voor: A, B en C.

Opleidingen

Bachelor Commerciële Economie
Universiteit X, Nijmegen
September 2004 – Juli 2008
Focus op vakken A, B en C. Thesis onderwerp D.

Houd de opmaak simpel… geen kermis!

Tip 5: Houd de opmaak simpel

Gebruik geen onduidelijke lettertypes en minimaliseer het aantal verschillende lettergroottes. Probeer daarnaast het gebruik van afbeeldingen, kolommen en tabellen te vermijden. Door de diversiteit in softwarepakketten is het moeilijk te zeggen hoe ver je moet gaan in het versimpelen van de opmaak. Sommige systemen kunnen afbeeldingen lezen, terwijl andere alleen tekst kunnen lezen.  Sommige kunnen pdf-bestanden lezen, terwijl anderen alleen Word-bestanden kunnen lezen.  Probeer zelf een balans te v

inden tussen de leesbaarheid en de aantrekkelijkheid van je cv.

Tip 6: Dubbelcheck je spelling

Wanneer je cv door een mens wordt gelezen, is een spellingfout een slordigheid, maar de lezer zal altijd nog begrijpen wat je bedoelt. Sommige mensen knappen erop af, maar niet iedereen. Screening software, echter, is meedogenloos en zal een woord dat verkeerd gespeld is niet herkennen. In deze context is een correcte spelling dus extra belangrijk. Om uit te sluiten dat jouw cv door een spellingfout niet correct wordt geïnterpreteerd, dien je de spelling dubbel te controleren.

Extra tip: wanneer je lang bezig bent met dezelfde tekst zie je sommige fouten niet meer. Door het lettertype en de lettergrootte te wijzigen (je mag de grootte gerust verdubbelen), herkennen je hersenen de tekst niet meer. Hierdoor kun je met een frisse blik naar de tekst kijken, waardoor taalfouten opvallen.

Tip 7: Opslaan als Word, Pages of pdf-bestand?

Gedateerde screening software beschikt wellicht niet over OCR software (Optical Character Recognition). OCR software zet afbeeldingen, pdf-bestanden of geprinte tekst om in digitale tekst, die vervolgens verwerkt kan worden in een database.

Zonder OCR kan jouw pdf-bestand niet worden gelezen. Over het algemeen wordt bij het uploaden van je cv vermeld welke bestandstypen je mag aanleveren. Wanneer pdf niet wordt ondersteund, zul je je cv dus als een Word, Pages of tekst bestand moeten uploaden.

 

Hulp nodig?  Schrijf je in voor de GRATIS CV Checklist!

Comments 2

  1. Pingback: 5 tips voor de lay-out van jouw CV | Verhelder Talent

  2. Pingback: NIEUW: Solliciteren met je Facebookprofiel | Verhelder Talent

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.