Je motivatie ontdekken en behouden! Hoe doe je dat?

WindeInspiratie, Member, Talengericht werken, Tips, Werkplezier Leave a Comment

Voorjaar! De eerste warme dagen en de belofte van de aankomende zomer roepen bij mij altijd een gevoel op van een nieuw begin, nieuwe kansen en vooral héél véél energie! En dus motivatie om een aantal zaken in mijn leven goed onder de loep te nemen.

In mijn hoofd ontwikkelen zich allerlei ideeën en ik stel mezelf voor dat het nú het moment is om te creëren. Maar hoe raak en blijf ik voldoende gemotiveerd om mijn  doelen te behalen?

Nieuwe gewoonten aanleren

Om lang gekoesterde wensen te laten uitkomen of bepaalde doelen in mijn werk te bereiken zal ik toch echt een aantal gewoonten moeten laten varen. Of juist nieuwe aanleren. Het ontwikkelen van nieuwe gewoonten en patronen, waarom is het toch zo moeilijk? De belangrijkste factor om dit te kunnen volbrengen is motivatie!

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Voordat je gaat nadenken over het veranderen van gedrag is het belangrijk eerst stil te staan bij waaróm je je gedrag wil veranderen. Het is namelijk goed om  te beseffen dat er verschillende vormen van motivatie bestaan.Als het gedrag is waar je zelf last van hebt en ook zelf de motivatie voor hebt om het te veranderen, spreken we over intrinsieke motivatie. Gaat het om een verandering die van buitenaf is opgelegd noemen we dat extrinsieke motivatie.

“Het is goed om eerst stil te staan bij waarom je gedrag wil veranderen”

Het zal niet zozeer als een verrassing komen als ik zeg dat de kans van slagen groter is wanneer je probeert te veranderen vanuit intrinsieke motivatie. Zo zal je merken dat als je werk doet wat je zelf echt leuk vindt en wil doen, je veel meer betrokken bent en van binnenuit geprikkeld wordt om een taak uit te voeren. Dit in tegenstelling tot een baan waarin je je niet meer voldaan voelt en doet omdat het nu eenmaal nodig is of omdat anderen dat van je verwachten.

Het belang van intrinsieke motivatie

Mijn punt is dus: om de doelen die jij wil bereiken te halen, is het van belang om je intrinsieke motivatie duidelijk te hebben en te versterken. Het zorgt er namelijk voor dat je niet afhankelijk bent van externe factoren om datgene te bereiken wat je graag wil.

“Je motivatie duidelijk hebben en versterken vergt ook zelfonderzoek”

Dat vergt uiteraard ook een stukje investeren in jezelf als het gaat om zelfkennis en weten waar je kwaliteiten, valkuilen én drijfveren liggen.  Maar ook zelfeffectiviteit is van grote invloed op jouw motivatie. Zelfeffectiviteit is de mate waarin je het idee of gevoel hebt een bepaalde taak te kunnen volbrengen. Hoe hoger jouw zelfeffectiviteit hoe groter jouw motivatie.

Hoe vergroot je je motivatie?

Een aantal tips om je intrinsieke motivatie te vergroten zijn:

  • Maak voor jezelf duidelijk om welke reden je aan iets begint en ook waarom het zo belangrijk is. Bijvoorbeeld, je wil gezonder leven omdat je je dan fitter en energieker voelt en dit ook een positieve weerslag heeft op je gezin.
  • Betrek anderen ( iemand of iets) bij het behalen van je doel. In mijn geval hielp het om tijdens mijn zoektocht naar een andere baan me in te schrijven voor een workshop en feedback te vragen aan mijn naasten over mijn kwaliteiten.
  • Stel haalbare doelen binnen een realistisch tijdperk. Zo kan je per keer de grens ook een beetje verleggen bij een volgende stap.
  • Beloon jezelf en koppel ook beloningen aan je deadlines. Hoe ‘groter’ het doel hoe groter de beloning natuurlijk!
  • Verhoog jouw zelfeffectiviteit. Speciaal voor onze members hebben we een test om te meten hoe hoog jouw zelfeffectiviteit nu is en een filmpje waarin we uitleggen wat jij kan doen om dit te verhogen! 

Verhelder Talent – Members

 

Verhelder Talent Members krijgen extra content, oefeningen, informatie en werkbladen. In deze video legt Véronique van Verhelder Talent uit wat zelfeffectiviteit nou eigenlijk is en hoe je dat in jouw werk en werk zoektocht kan vergroten én inzetten. Daarnaast kan je de officiele zelfeffectiviteits-test doen en bekijken hoe hoog jouw zelfeffectiviteit op dit moment is. Als laatst geven we je nog een overzicht mee van alle interne en externe factoren die van invloed zijn op jouw zelfeffectiviteit.

 

 

Downloads:

Zelftest – Zelfeffectiviteit

Overzicht Factoren Zelfeffectiviteit

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.