Jaloezie: Een goede raadgever

Jaloezie: Een goede raadgever

Veronique Inspiratie, Ondernemen, Solliciteren, Tips, Werkplezier Leave a Comment

We vinden het vaak een slechte eigenschap; jaloezie. We geven het dan ook niet graag toe dat we jaloers zijn op een ander. Wees gerust; iedereen is wel eens in meer of mindere mate jaloers. Wat zegt het je?

Jaloezie is een gevoel. We hebben het dan ook niet over een ander iets misgunnen, maar ;echt over het gevoel dat je bekruipt als iemand iets vertelt over wat die persoon doet of heeft. Jaloezie is heel menselijk. Het helpt je als mens om richting te geven. Iets waar we miljoenen jaren gelezen veel aan hadden als we aan (veranderende) omstandigheden blootgesteld waren. We zagen een ander iets doen of hebben, en wilden dat ook.  Soms omdat de uitkomst voor de ander positief was, of omdat we zagen dat het de ander beter verging. Overleven dus.

In de moderne tijd vergeten we ons instinct wel eens een beetje. Veel van ons hebben een heleboel en doen een heleboel. We krijgen het gevoel dat we niet mogen klagen en jaloezie is al helemaal uit den boze. Maar wat nou als je eens naar dat gevoel luistert?

Raadgever

Wanneer je jaloezie voelt bij iets wat een ander heeft of doet is het goed om jezelf de vraag te stellen; wat is het nu precies waar dit gevoel door komt? Vaak zegt het iets over wat jijzelf eigenlijk heel graag zou willen. Wel is het goed om na te gaan of je jaloers bent op de oorzaak, of op het gevolg. Een voorbeeld.

Een vriendin vertelt je dat ze een goed gesprek had met haar baas. Ze werkt al jaren op de receptie, wat ze met plezier gedaan heeft. Haar baas heeft haar gevraagd of ze promotie zou willen maken en het team van receptionisten zou willen aansturen. Je vriendin is daar dols gelukkig mee en voelt zich onwijs gewaardeerd.

Stel dat je op zo’n moment jaloezie voelt, zijn er een aantal zaken die daar aan ten grondslag kunnen liggen. Misschien heb je ook behoefte aan een goed gesprek met je baas, of ben je op zoek naar waardering. Of misschien zou jij die baan eigenlijk heel graag willen hebben. Wat het ook is, het zegt iets over de richting waarop je moet gaan. Dus weg met dat taboe over jaloezie en luisteren naar je lijf!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.