Goed voornemen voor 2019: jezelf in de kijker spelen!

Veronique Carrièreswitch, Inspiratie, Ondernemen, Solliciteren, Werkplezier Leave a Comment

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

En weer tijd voor goede voornemens. ? Voor de één is dat stoppen met een slechte gewoonte, voor de ander juist beginnen met een goede.

Vaak zijn de voornemens gericht op gezondheid of op het gezin. Maar misschien heb je dit jaar wel grote plannen op het werk? Wil je eindelijk gaan starten met je eigen onderneming? Of ervoor zorgen dat je wordt opgemerkt door je leidinggevende? Wat je goede voornemen ook is, vaak heeft het te maken met zichtbaarheid. Voor jezelf, je werkgever, je potentiële klant of de arbeidsmarkt. Daarom zetten wij één goed voornemen even in het licht, namelijk:

Hoe speel je jezelf in de kijker op het werk?

Hoewel in december en januari de meeste functioneringsgesprekken plaatsvinden betekent dat niet dat je tot die tijd moet wachten om jezelf en wat je in huis hebt te laten zien. Dat kan je het hele jaar door namelijk. Sterker nog, dat is ook nodig wil je opvallen.

Je eigen houding bepaalt al veel

Misschien denk je nu wel: ik werk altijd ontzettend hard maar heb juist het gevoel dat mijn harde werken nauwelijks wordt opgemerkt. Wellicht voel je je daardoor soms zelfs ondergewaardeerd. Toch kan je daar zelf wat aan doen, want geloof het of niet: veel heeft met je eigen instelling en houding te maken.

Door je bijvoorbeeld meer open te stellen richting andere collega’s en af en toe ook je mening te geven over bepaalde situaties val je vanzelf al meer op.

Hier geven we in ieder geval al 5 gouden tips weg om verder te timmeren aan je carrière en meer op te vallen bij je leidinggevende:

Bouw een netwerk op

Ga niet alleen om met de mensen die je persoonlijk aardig vindt, maar vraag ook eens advies aan iemand anders. Dat kan ook van een andere afdeling zijn. Zo gooi je lijntjes uit en kan je er vanop aan dat een positieve indruk van jou bijna altijd terugkomt bij je manager.

Door een praatje te maken bij de koffiemachine en aan mensen te vragen hoe het met ze gaat vergroot je je zichtbaarheid en onderhoud je relaties.

Roddel niet

Het is bijna onvermijdelijk want het komt op elke werkvloer voor. Maar pas hiermee op als je vooruit wil. Ook als iemand een vervelende opmerking tegen jou maakt is het de kunst je te beheersen en netjes te reageren. Natuurlijk kan je het bespreekbaar maken wanneer het uit de hand dreigt te lopen maar doe dat zonder in de tegenaanval te gaan.

Anderzijds is het wel handig een beetje op de hoogte te blijven van wat er speelt op de werkvloer, zodat je dit kan terugkoppelen aan je manager wanneer dat nodig blijkt en in het belang van de organisatie is.

Investeer in jezelf

Door in jezelf te investeren laat je zien dat je een waardevolle werknemer bent die zich graag ontwikkelt. Met name wanneer blijkt dat je jezelf op een bepaald onderdeel moet bijschaven. Het toont je motivatie en bereidheid om te blijven leren.

Je kan altijd bespreken wat de mogelijkheden zijn voor de vergoeding van een cursus of opleiding. Bijna elk bedrijf heeft hier een potje voor.

Laat goed werk zien aan je leidinggevende

Met gepaste bescheidenheid kunnen aantonen dat je iets voor elkaar hebt gekregen wordt zeker gewaardeerd door een manager. Wanneer je daarbij ook niet vergeet credits aan je collega te geven wanneer die geholpen heeft helemaal.  Zorg alleen dat het niet irritant wordt, maar probeer op een slimme manier af en toe aan te tonen welke (moeilijke) klus je geklaard hebt of hoeveel moeite je voor iets hebt gedaan.

Ken de visie en doelen van de organisatie

Misschien wel één van de belangrijkste tips. Wanneer je echt wil laten merken dat je toegewijd bent is het van belang dat je leidinggevende weet dat jij begrijpt waar hij of zij heen wil met een project. Maak het ook jouw doelen en laat dat blijken door hoe je erover communiceert.

Ook wanneer niet helemaal duidelijk voor je is wat de doelen of de visie precies zijn. Met een beetje uitzoekwerk en doorvragen kom je hier zeker achter! En dat helpt je meteen weer bij jouw zichtbaarheid!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.