Het geheim van een goed CV

VeroniqueSolliciteren, Tips 1 Comments

Je komt op internet veel tips tegen voor hét perfecte CV. Er worden verschillende cursussen aangeboden om je te leren het perfecte CV te schrijven. Gaan wij dat dan nog even dunnetjes overdoen? Nee. Maar we willen je wel uit een droom helpen; er bestaat niet zoiets als het perfecte CV. Wij leggen je uit waarom niet.

Voorbeeld uit de praktijk

In ons werk in de arbeidsbemiddeling kregen we te maken met veel vacatures en nog veel meer sollicitanten op de vacatures. Vaak zat er voor ons als recruiter tijdsdruk achter om de juiste persoon te vinden, en het helpt dan niet dat je binnen een dag een paar honderd reacties krijgt. Gevolg: per CV maar kort de tijd om de eerste beoordeling te doen. Wanneer je als recruiter maar kort de tijd hebt om te beoordelen of iemand wel of niet geschikt is voor de functie, ga je in een razend tempo op zoek naar een aantal kernbegrippen. Wanneer ik op zoek ben naar een receptionist(e) met ervaring in een internationale omgeving die Nederlands en Engels spreekt en schrijft, scan ik het CV op de woorden : Receptionist(e), Engels, Internationaal.

Opvallend is dat in veel gevallen ik als recruiter deze woorden niet op de eerste pagina van het CV tegen kom. IK zie bijvoorbeeld eerst een lijst met opleidingen (blijkbaar heeft de persoon in kwestie 20 jaar geleden een opleiding tot verpleegkundige gedaan, en heeft ze later nog wat cursussen gedaan met afkortingen die mij niets zeggen). Pas op de volgende pagina zie ik dat deze persoon de afgelopen 15 jaar gewerkt heeft als receptioniste en de Engelse taal vloeiend spreekt.Wanneer tijd een issue is, zal de recruiter lang niet altijd de moeite (kunnen) nemen om de tweede pagina erbij te pakken. Als het tegenzit beland je op de verkeerde stapel.

Inleven

Veel mensen hebben één keer hun CV gemaakt en sturen bij iedere sollicitatie het zelfde CV mee. Maar waarom? Je solliciteert toch ook niet op steeds dezelfde vacature? Het geheim van een goed CV is dat het CV aansluit bij de vacature. Dit betekent niet dat je moet liegen, maar dat je moet zorgen dat op de eerste pagina duidelijk is wat je te bieden hebt voor de vacature die voor ligt. Hoe je dat doet? Nou bijvoorbeeld:

  • Haal je meerwaarde naar voren. Heb je niet de gevraagde opleiding, maar wel de werkervaring? Begin dan met je werkervaring en zet je opleiding op de volgende pagina;
  • Maak een kopje “Kennis en vaardigheden” dat je op de eerste pagina zet. Je kan daar alles in kwijt, van kennis van bepaalde wetgeving tot software kennis en talen;
  • Pak niet teveel ruimte met je “Persoonlijke gegevens”. Of je gehuwd bent of niet is al lang niet meer relevant en je rijbewijs mag prima naar de tweede pagina. Zo houd je meer ruimte over om te vermelden wat wél relevant is!

Leef je dus in in de vacature en in het bedrijf. Probeer te bedenken waar de recruiter of HR-medewerker op gaat scannen. Welke kernwoorden moeten naar voren komen en wat is jouw meerwaarde ten opzichte van andere kandidaten.

Voor de zekerheid door ons je CV laten controleren? Dat kan! Binnen 48 uur controleren en optimaliseren we jouw CV.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 1

  1. Pingback: Vrijwilligerswerk op het cv: Een springplank voor je carrière - Verhelder Talent

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.