Carrièreswitch; van niets doen naar het roer om!

Veronique Carrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Talengericht werken Leave a Comment

Tijdens een periode van niets hoeven en afstand nemen van je werk ontstaat vaak vanzelf de ruimte om te dromen over wat je echt zou willen. Maar hoe zet je dat waar je van droomt om in actie? En welke hobbels kan je tegenkomen op weg naar een carrièreswitch?

 

De zomervakantie breekt bijna aan. Voor de meesten betekent dit even weg van alle werkstress, dagelijkse routines, files en het ‘van alles moeten’. Deze periode staat juist voor ontspannen, genieten en misschien wel lekker naar het buitenland. Maar vooral, even niet met werk bezig zijn!

 

Carrièreswitch of niet?

Gek genoeg – of juist niet? – is het typerend dat tijdens het niets hoeven en moeten de ruimte ontstaat om bepaalde gevoelens en ideeën te laten groeien. Wie kent het niet dat je onder het genot van een heerlijk wijntje aan de Spaanse kust mijmert over wat je allemaal zou kunnen en willen als tijd en geld geen rol spelen? Je voelt langzaam een vuurtje in je branden en besluit dat je na je vakantie werk maakt van een andere baan of carrièreswitch. Vaak blijft het toch bij dromen… Maar toch, het bedenken en uitspreken van die dromen geven een duidelijk beeld over waar je écht naar verlangt. En als dat mijlenver verwijderd ligt van wat je doet in je huidige baan is dat één van de signalen om te kijken naar hoe het anders kan. Voor sommigen kan dat zelfs betekenen dat ze het roer stevig om willen gooien.

 

‘ De kunst is om werk te doen waarmee je het gevoel hebt helemaal niet aan het werk te zijn.’

 

Persoonlijk heb ik nogal ambivalente gevoelens wat dit statement betreft. Want serieus, je kan dan wel werk doen waar je zelf voor hebt gekozen omdat het past bij je talenten en interesses, wie werkt er nou helemáál voor zijn plezier?

Daar waar ik dacht dat dit slechts voor een enkeling is weggelegd valt het me op dat steeds meer mensen durven te kiezen voor datgene waar ze het meest blij van worden. Ook ikzelf merk dat ik steeds meer stappen durf te zetten in de richting waar ik heen wil in mijn carrière. Door het praten met anderen hierover en uit eigen ervaring weet ik dat het wel de moed vraagt om een aantal dingen los te laten. Dat gaat dan ook gepaard met een proces wat ieder in zijn eigen tempo doorloopt.

 

Omgaan met drempels op weg naar je droombaan.

Wat zijn nu de dingen die mij zoal bezighouden tijdens het overwegen van een carrièreswitch en hoe ga ik daarmee om? Om een beeld te geven: ik bij al met al zeer tevreden over mijn huidige baan, maar als ik echt mijn hart volg ga ik het liefst freelance teksten schrijven met als grootste droom het schrijven van een boek!

Het financiële plaatje is steeds wat het eerste in mij opkomt. En ik geloof bij de meesten. Het idee om een goed betaalde baan met vast contract op te geven voor iets waar je meer naar verlangt maar wat misschien niet voldoende brood op de plank brengt voor je wekelijkse etentje buiten de deur of om die leuke auto van te betalen. Dat kan een behoorlijk gevoel van onzekerheid geven. Uiteraard alles behalve helpend.

“Wanneer je je hart volgt krijg je er zoveel energie en werkvreugde voor terug!”

 Maar het is natuurlijk niet altijd zo dat je meteen alle zekerheid op moet geven. Vaak bestaat er ook nog een tijdelijke tussenoplossing waarbij je het ene afbouwt en het andere opbouwt. Het gaat er vooral om jezelf af te vragen of dit het waard is concessies te doen wat je levensstandaard betreft. Het antwoord is uiteindelijk ja! Het is namelijk echt zo dat als je je hart volgt, je er veel meer energie en werkvreugde voor terugkrijgt.

 

Stapje voor stapje

Faalangst is nog zo een dooddoener die mij heel wat slapeloze nachten heeft bezorgd. Faalangst is eigenlijk niets minder dan de angst voor het onbekende. Je twijfels over je eigen capaciteiten want ‘wie zit er op mij te wachten?’ en je gaat met name nadenken over wat er allemaal fout kan gaan. Funest voor het volgen van je droom!

Een manier om hiermee om te gaan, en dat vertel ik mezelf heel vaak, is niet meteen heel groot te denken maar juist in stapjes. Begin bij het begin. Wil je eindelijk je eigen bedrijf starten? Begin dan gewoon met het schrijven van een ondernemingsplan. Van daaruit volgt automatisch de volgende stap.

 

Hoe zit het met de mening van anderen?

Een feit: mensen hebben altijd een mening of oordeel.

Nog een feit: die mening vloeit altijd voort uit eigen onvolkomenheden zoals angst, onzekerheid, jaloezie. Helemaal niet erg want dat hebben we allemaal. Zolang je zelf onthoudt waarom je iets doet en beseft dat je je eigen pad bewandelt en hierin je eigen keuzes kan maken.

 

Je hoeft niet alles alleen te doen

 Zoals ik al zei, het is een proces. Dat betekent ook niet dat je het alleen moet doen maar je best mag laten helpen of adviseren door mensen of professionals die hier ervaring mee hebben. Kom bijvoorbeeld eens naar de Loopbaanborrel van Verhelder Talent. Gratis en gezellig. Je kunt daar in gesprek met anderen die in het zelfde schuitje zitten of al jouw vragen afvuren op Joyce en Véronique van Verhelder Talent.

VAKANTIE DOE-BOEK

Speciaal voor de zomer hebben we een Vakantie Doe-Boek gemaakt! Een werkboek om mee weg te dromen met dat wijntje aan de Spaanse kust, of gewoon in de achtertuin. Door het stellen van prikkelende en uitdagende vragen kan je urenlang mijmeren op je ligbedje in de zon. We wensen jullie een hele fijne zomer!

Verhelder Talent – Members

Verhelder Talent Members krijgen extra content, oefeningen, informatie en werkbladen.

VAKANTIE DOE-BOEK

Speciaal voor de members van Verhelder Talent hebben we een Vakantie Doe-Boek gemaakt! We wensen jullie een hele fijne zomer!

 Download hier ons: Vakantie Doe – Boek

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.