Carrièreswitch richting onderwijs? Dit is wat je moet weten!

VeroniqueCarrièreswitch, Inspiratie, Solliciteren, Tips, Werkplezier Leave a Comment

Er zijn regelmatig stakingen binnen het onderwijs. De belangrijkste reden voor leraren om te staken? Er is een tekort aan leraren. Bij ons aan tafel komen gelukkig regelmatig mensen tot de conclusie dat het onderwijs juist een goede stap in hun carrière zou zijn en dus een Carrièreswitch richting onderwijs overwegen. Maar hoe ga je daar komen als zij-instromer? Wat mag je verwachten? En… wat verdient het nu eigenlijk echt?

Welke leraren zijn er eigenlijk?

Je kunt leraar worden op het basisonderwijs, voortgezetonderwijs, middelbaar- en hogerberoepsonderwijs en op een universiteit. Een leraar op het basisonderwijs geeft diverse vakken aan leerlingen tussen de 4 en 12 jaar oud. Je kunt je eventueel specialiseren richting speciaal onderwijs. Een leraar op het voortgezetonderwijs geeft vaak een specifiek vak aan leerlingen vanaf 12 jaar t/m ongeveer 18 jaar. Dit kan op VMBO, Havo of VWO niveau zijn. Een docent op een MBO of HBO geeft ook vaak een specifiek vak. Het komt veel voor dat deze docenten in de beroepsrichting aan het werk zijn. Docenten op de universiteit zijn vaak na hun Master gepromoveerd en hebben hun lesbevoegdheid gehaald. Ook zij geven vakken binnen hun eigen vakgebied / specialisatie.

Ben ik geschikt als leraar?

Een goede vraag om jezelf te stellen is of je beschikt over de juiste persoonlijkheidseigenschappen om een goede leraar te zijn. De Leraar is bevlogen, idealistisch bijna. Hij neemt zijn taak erg serieus, wil dingen graag verbeteren of veranderen. Hij is erg principieel, hecht waarde aan rechtvaardigheid en werkt binnen een systeem van regels en verplichtingen dat hem de mogelijkheid verschaft naar een doel toe te werken. Structuur is zijn middel voor verbetering. De Leraar heeft een hoger doel nodig en dat vindt hij in zijn werk. Hij is erg toegewijd, als leraar en als collega. Hij is betrouwbaar en integer, bereid hard te werken voor de goede zaak en de persoon waar iedereen op terug kan vallen.Via https://www.heldenvoordeklas.nu kun je testen of het leraar zijn bij jouw persoonlijkheid past.

Carrièreswitch richting onderwijs; hoe doe je dat?

Wanneer je op dit moment in een heel ander vakgebied aan het werk bent en je een carrièreswitch richting onderwijs overweegt is het vinden van de weg niet altijd even makkelijk. Je zal in eerste instant moeten bepalen waar in het onderwijs je aan de slag wil. Wil je het basisonderwijs in? Of wil een specifiek vak geven op een MBO of HBO? Of misschien wil je met jouw achtergrond wel in het voortgezet onderwijs aan de slag. Afhankelijk van die keuze zijn er een aantal opties.

Volg een opleiding:
 1. Volg de PABO
  Wanneer je al een HBO opleiding hebt afgerond kun je de Pabo vaak verkort volgen in 2 of 3 jaar. Met de Pabo kun je werken in het basisonderwijs en soms ook enkele vakken geven in het voortgezetonderwijs.

 2. Volg de kopopleiding tweedegraadsleraar
  Wanneer je leraar wil worden in het voortgezetonderwijs en een vak wil geven dat verwant is met jouw vooropleiding kun je wellicht een 1 jarige (of langer als je deeltijd kiest) kopopleiding volgen. Deze opleiding is er vooral gericht op de praktijk. Na het afronden van de kopopleiding tweedegraadsleraar kun je lesgeven aan:

  – de eerste 3 klassen van de havo en het vwo;
  – het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
  – het middelbaar beroepsonderwijs (mbo);
  – het praktijkonderwijs (po).

  Wanneer je een vak wat verder weg van je staat wil gaan geven zijn er ook mogelijkheden. Zo is er een subsidie om bij te dragen aan een korte opleiding voor het VO.

 3. Volg de lerarenopleiding voortgezet onderwijs
  Heb je een MBO-4 diploma en wil je lesgeven in het voortgezetonderwijs of op een MBO? Dan kun je de HBO- lerarenopleiding voortgezet onderwijs volgen. Deze opleiding duurt 4 jaar en kan ook in deeltijd gevolgd worden. Na de opleiding heel je een tweedegraads bevoegdheid. Je mag dan lesgeven in het vak van jouw keuze aan:

  – vmbo;
  – onderbouw havo;
  – onderbouw vwo;
  – praktijkonderwijs;
  – middelbaar beroepsonderwijs.
Ga werken als Hybride Leraar:

Als je naast jouw huidige baan ook in het onderwijs wil werken, kun je als hybride leraar aan de slag. Een hybride leraar is een vakdocent die op basis van relevante ervaring een specifiek vak geeft. Je hebt geen onderwijsbevoegdheid nodig. Wel moet de school je geschikt vinden. Je geeft dan les onder begeleiding van een docent met een bevoegdheid.

In het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs mag je als vakdocent maximaal gemiddeld 4 uur per week les geven op jaarbasis. Dit geldt ook als gastdocent binnen het mbo.

Wil je meer uur per week lesgeven? Dan moet je zelf binnen 2 jaar een bevoegdheid halen. Als zij-instromer mag je in die periode al zelf lesgeven. De school waar je les geeft, kan daarbij helpen.

Word zij-instromer:

Wanneer je al een afgeronde MBO of Hbo opleiding hebt en een carrièreswitch richting onderwijs overweegt kun je wellicht starten met een zij-instroomtraject. Ook wanneer je een ander vak dan jouw vakgebied wil gaan geven. Wanneer je een Mbo-opleiding hebt kun je een zij-instroomtraject volgen richting lesgeven in het voortgezet onderwijs binnen een aantal specifieke sectoren, namelijk;

 • bouwen, wonen en interieur;
 • produceren, installeren en energie;
 • mobiliteit en transport;
 • horeca, bakkerij en recreatie.

Om dit zij-instroomtraject te kunnen volgen moet je een MBP-4 diploma hebben en over HBO werk- en denkniveau beschikken.

Heb je naast jouw MBO-dploma ook 3 jaar werkervaring? Dan kun je ook een zij-instroomtraject richting het MBO volgen.

Wanneer je een Hbo vooropleiding hebt kun je een zij-instroomtraject volgen richting voortgezet onderwijs , MBO of (speciaal) basisonderwijs.

Wanneer je een zij-instroomtraject wil gaan doen moet je eerst een school vinden waar je mag gaan werken en die de begeleiding op zich wil nemen. Vervolgens moet je meedoen aan een geschiktheidsonderzoek (assessment). Dit kan het schoolbestuur van de school waar je gaat werken voor je aanvragen bij een lerarenopleiding, maar dat kun je ook zelf doen. Heb je een ervaringscentrificaat (EVC)? Dan wordt dat meegenomen in het geschiktheidsonderzoek.

En wat levert het dan eigenlijk op?

De vraag der vragen. Want we horen vaak dat het onderwijs niet genoeg betaalt. Wat ‘ genoeg’ is hangt voor een groot deel ook van jou af. Dus oordeel zelf:

Van leraren die les geven aan onderwijsinstellingen zijn de lonen vastgelegd in CAO’s. In het basisonderwijs verdient de leraar (in schaal LA of LB) bruto tussen de €2270 en €3597. In het speciaal onderwijs (schaal LB of LC) is dit maandelijks tussen de €2354 en €4197 en in het voortgezet onderwijs (schaal LB, LC of LD) tussen de €2445 en €4962. Een docent aan een Hogeschool verdient (in schaal 11) per maand bruto tussen de €2775 en € 4162.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het werk als leraar? Overweeg je een carrièreswitch richting onderwijs? Kijk dan eens op de volgende websites:

Handige checklist van de rijksoverheid; Bekijk op basis van jouw vooropleiding en wensen wat er nodig is.

Meer info over zij-instromen

Tegemoetkoming en subsidies opleiding

Heb je hulp nodig bij het maken van de switch of wil je weten of jouw persoonlijkheid en talent past bij dit beroep? Wil je laten onderzoeken of je beschikt over Hbo werk en denkniveau of gewoon iemand naast je hebben die je helpt in dit traject? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking.

Blijf op de hoogte!

Ontvang tips, nieuws, events en gratis werkbladen / checklists en meer! Na inschrijving ontvang je gemiddeld 1 keer per maand mail van ons. Je kunt je natuurlijk altijd uitschrijven als je wil!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.