Afgewezen na een sollicitatie? Zo ga je daar het beste mee om

VeroniqueInspiratie, Solliciteren, Tips Leave a Comment

Overal om ons heen horen we dat er tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Des te zuurder is het als je wéér bent afgewezen na een sollicitatie. Extra zuur natuurlijk wanneer je deze functie echt heel graag wilde. Hoe ga je hier mee om? Wat kun je doen om de moed er in te houden?

1. Zorg voor realistische verwachtingen

Vaak ontstaat teleurstelling door slecht verwachtingsmanagement. Doordat je overal om je heen hoort dat de werkloosheid nog nooit zo laag was als nu, heb je misschien het beeld gekregen dat het vinden van de juiste baan extra snel zal gaan. Maar kwaliteit kost tijd! Dat er zo weinig werkloosheid is, zegt niets over de duur van jouw zoektocht. Hoe lang mensen gemiddeld op zoek zijn naar een nieuwe baan verschilt per functie en per persoon. Een loopbaanadviseur kan je helpen bij het stellen van realistische verwachtingen.

2. Vat een afwijzing niet te persoonlijk op

Wanneer je wordt afgewezen, voelt dit misschien als iets heel persoonlijks. Dat gevoel is heel logisch, maar niet echt juist. De werkgever is op zoek naar de meest ideale kandidaat voor de vacature. De afwijzing zit hem vaak in de kleine verschillen tussen kandidaten. De werkgever moet natuurlijk wel een beslissing nemen, hoe lastig dat ook is. Dat je wordt afgewezen, is in veel gevallen niet omdat jij niet goed genoeg bent, maar omdat een andere kandidaat op kleine verschillen net wat beter aansluit.

Hier helpen verwachtingen ook mee. Heb je van tevoren goed naar de functie gekeken en een realistische risicoanalyse gemaakt? Op welke punten scoor je goed en op welke punten misschien iets minder? Grote kans dat het op die mindere punten niet is geworden.

3. Zie het als een leermoment

Als iets niet lukt, dan heb je niet gefaald, maar dan heb je iets geleerd. Dit is een uitspraak waar we bij Verhelder Talent echt in geloven. Veel kandidaten gaan het gesprek al in met het gevoel “doe ik het wel goed genoeg?”. Niet zo gek dat dat gevoel ontstaat; of je wel of niet aangenomen wordt, ligt buiten jouw macht. Wel heb je invloed op jouw mindset! Wees ‘in control’ in het gesprek; ook jij hebt een beslissing te nemen: is dit de werkgever en de baan voor jou? Zorg dat je in je voorbereiding niet te veel bezig bent met wat het juiste antwoord is op de vragen die je krijgt, maar bereid voor welke onderwerpen voor jou op de agenda moeten komen om tot een goede afweging te komen. En over in controle zijn gesproken: vraag om feedback en om een inhoudelijke afwijzing. Is het te algemeen wat je krijgt? Dan mag je best om verduidelijking vragen!

4. Tel je zegeningen

Na de zoveelste afwijzing heb je misschien de neiging om bij de pakken neer te gaan zitten. Hoe lastig het ook is, probeer de positieve kant te blijven zien. Vier de succesjes die je wel ervaart: een leuk telefonisch gesprek, het feit dat je wel bent uitgenodigd op gesprek (goed gedaan!) of een compliment wat je kreeg tijdens het gesprek. Het is voor ons mensen makkelijk om op het negatieve te blijven hangen, maar dwing jezelf het positieve te zien en te benoemen. Lukt het even niet? Vraag iemand in je omgeving of jouw loopbaanadviseur om je hier bij te helpen. Het is altijd makkelijker praten van de zijlijn ;-).

Niets aan het toeval overlaten?

We bieden bij Verhelder Talent sollicitatiehulp en bijvoorbeeld ook gespreksvoorbereidingen. Ook als je geen traject bij ons volgt kun je een gespreksvoorbereiding met ons plannen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.