Je zoekt altijd naar zekerheden in het leven en op zo'n moment laat je die los en stap je in het diepe. Het voelde écht heel heftig in het begin.

Sjotine

Joyce Carrièreswitch, Ervaring, Inspiratie, Solliciteren Leave a Comment

Herken je het? Je bent best tevreden met je baan, je hebt leuke collega’s, deze baan is wat je kent en waarvan je weet dat je het kan. Maar toch… Op een gegeven moment begint er iets te knagen. Je voelt de behoefte om door te groeien. Jezelf meer te prikkelen en uit te dagen. Alleen, die gelegenheid moet er wel zijn.

Dus je gaat een beetje om je heen kijken, maar beseft ook dat wanneer je voor iets anders kiest wat juist heel erg lijkt op wat je al goed kent en doet, hetzelfde patroon zich na een korte tijd wellicht herhaalt. Misschien weet je dat al wel uit ervaring.

Dus wat nu?

  • Wanneer weet je dat het moment voor verandering echt daar is?
  • Hoe neem je zo’n stap?

En misschien nog het allerbelangrijkste:

  • Hoe weet je dan welke groei of verandering jou het meeste werkplezier gaat opleveren?

Een éenduidig antwoord op deze vragen is er natuurlijk niet. Het moment waarop je besluit je baan op te zeggen hangt van zoveel factoren af en is dan ook voor iedereen verschillend. Ook de manier waarop je besluit op (zelf)onderzoek te gaan.

 

DE ERVARING VAN SJOTINE

Dat je niet over één nacht ijs gaat ‘want het is nogal een ding’ , daar weet Sjotine ter Velde ( 39 jaar) alles van. Al enkele jaren werkzaam bij een gemeente binnen het sociaal domein besloot zij na een proces van denken, praten met haar partner en leidinggevende, twijfelen, opnieuw de schouders eronder, uiteindelijk toch de knoop door te hakken.

‘Al een langere periode had ik het gevoel dat ik wilde groeien. Niet zozeer in de hoogte maar zeker wel in de breedte. Ik was dan ook continu op zoek naar die ruimte om stappen te maken. Daarover ging ik ook in gesprek met mijn werkgever. Vorig jaar ben ik nog wel in een nieuwe functie gestapt, maar ook hier werd er weinig perspectief tot groei geboden. Ook al vond ik de functie op zich leuk, het gaf me niet de uitdaging waar ik behoefte aan had.’

 

GEVANGEN IN EEN BEZEMKAST

Op een gegeven moment besefte Sjotine dat deze ontevredenheid steeds groter werd. Het had ook invloed op haar privéleven en zij herkende zichzelf niet meer in de energievolle persoon die zij wel altijd is.

‘Op het moment dat ik het gevoel kreeg dat ik figuurlijk in een soort bezemkast zat waarvan de deur steeds verder dicht ging, besefte ik dat op deze manier doorgaan me ook mijn gezondheid zou gaan kosten. Ik zat al zo’n lange tijd ‘vast’ en vergeleek het ook wel eens met een writers block, maar dan anders. Tuurlijk komt dat niet alleen door het werk en spelen andere omstandigheden ook mee. Door het opstarten van de onderneming van mijn man was er voor mij ook niet alle ruimte om wat anders te gaan doen de afgelopen jaren.’

 

KNOPEN DOORHAKKEN

Tijdens haar laatste vakantie afgelopen zomer besefte Sjotine dat het anders moest en na goed overleg thuis en op het werk bleek dat dat ook kon! Ze besloot om haar ontslag in te dienen en zichzelf minimaal een jaar de tijd te geven om enerzijds te besteden aan haar gezin en anderzijds vooral uit te zoeken wat haar volgende carrièrestap zal worden.

‘Uiteindelijk was het een proces van twee jaar. Op het moment dat ik die knoop doorhakte kwamen mijn gevoel en ratio samen. Je zoekt altijd naar zekerheden in het leven en op zo’n moment laat je die los en stap je in het diepe. Het voelde écht heel heftig in het begin, ik had het gevoel aan een afgrond te staan! Ondanks dat ik het geluk heb dat ik dit besluit ook financieel kan dragen, was het voor mij toch een stukje onafhankelijkheid opgeven.’

 

OPENEN VAN NIEUWE DEUREN

Nu Sjotine wel een beetje aan het idee gewend is en, op het moment van het afnemen van dit interview, haar laatste werkdag is aangebroken, is ze verbaasd over wat het haar nu al heeft gebracht.

‘Echt heel bijzonder hoe dat gaat, ik gun het ook iedereen! De feedback van mensen die je krijgt, hoe ze je hebben ervaren als collega, dat krijg je anders nooit zomaar spontaan te horen. Maar ook dat mensen je nu al weten te vinden voor andere functies, niet dat ik het dan per se ambieer maar het opent wel deuren. En daarnaast opent het ook op een andere manier je ogen voor hoe mensen naar je kijken. Dat neem ik wel mee.‘

 

PLAN DE CAMPAGNE

Toch is Sjotine niet van plan zich te laten verleiden om meteen in een andere baan te stappen. Haar plan is nu eerst echt onderzoeken en duidelijk hebben wat haar echt aanspreekt. Eigengereid als ze is gaat ze dit in eerste instantie ook helemaal zelf uitzoeken.

‘Ja, de eerste maand even helemaal niets en kijken wat er allemaal spontaan in mijn hoofd opkomt. Ik zal wel echt op mijn handen moeten zitten want dat is niets voor mij haha. Ik ga mezelf verder onderzoeken, dingen opschrijven en een plan de campagne maken.’

 

TIPS VAN SJOTINE

‘Ik besef me echt wel dat ik het geluk heb die ruimte te kunnen nemen. Als ik dat niet had, zou ik me toch vanuit mijn oude baan laten begeleiden door een professional tijdens mijn zoektocht. Zo iemand kan door het stellen van de juiste vragen sneller tot the point komen zodat je ook sneller weet welke kant je op wil.’

‘Een andere tip is om alles continu in alle openheid te bespreken thuis en op je werk. Haal steeds feedback op over wat mogelijk is binnen je huidige baan. En besef dat niemand anders een beslissing voor je kan nemen.’

Wij zijn heel benieuwd wat er op haar nieuwe pad zal komen, een nieuwe baan, een opleiding misschien…wie zal het zeggen? Sjotine ziet in ieder geval de toekomst positief in!


Herkenbaar?

Herken jij het gevoel van Sjotine en zou jij wel eens met iemand willen sparren over de mogelijkheden voor jou op de arbeidsmarkt?

Er is een subsidie beschikbaar die het voor mensen die 45 jaar of ouder zijn mogelijk maakt om een *gratis* loopbaantraject bij ons te volgen.

Wil jij meer informatie of weten of jij aan de voorwaarden voldoen? Kijk even op onze speciale pagina over het Ontwikkeladvies.

Mag jij jezelf nog geen 45+ noemen, maar heb je wel een loopbaanvraag? Neem dan ook contact op, er zijn veel meer mogelijkheden!

Maak hier gelijk, online een afspraak voor een kennismaking, uiteraard gratis en vrijblijvend.

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.