“Ik geef de dingen die ik wél goed kan weer aandacht. Dat geeft energie!”.

Veronique Ervaring, Inspiratie, Ondernemen, Programma, Werkplezier, Winde 1 Comment

Saskia van Poppel, 55 jaar, woont samen met haar man in Alkmaar en heeft sinds kort het dappere besluit genomen haar baan in loondienst volledig los te laten om ruimte te geven aan haar eigen onderneming als voeding- en leefstijlcoach.  Echter, de weg er naartoe ging niet zonder slag of stoot.

In 2014 begon Saskia reeds gedeeltelijk voor zichzelf, naast haar parttime loondienstbanen als gewichtsconsulent bij Dynamic Fit en assistent coördinator bij het ’t Praethuys in Alkmaar. ’T Praethuys biedt ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. Saskia begon deze baan in eerste instantie om haar arbeidsritme weer op te bouwen nadat zij zelf hersteld was van borstkanker. Maar toen bleek dat zij wel erg voortvarend was en daarmee zichzelf voorbij liep, belandde Saskia in 2016 in een ernstige burn-out.

‘Je wil toch graag weer terugkomen na zo langdurig ziek te zijn geweest; dus ik ging best weer veel aanpakken en krampachtig mijn best doen. Ik ben heel erg loyaal en als ik ergens voor kies ga ik er ook écht voor. Na mijn herstel van borstkanker heb ik ook nog twee opleidingen afgerond én ben ik voor mezelf begonnen. En dat bleek uiteindelijk te veel. Ik wist het ook wel, maar ik vond en vind het nog steeds moeilijk om keuzes te maken. Dus zo raakte ik uiteindelijk weer in de ziektewet. Mijn eigen onderneming kwam daarmee ook tijdelijk stil te staan want je kan moeilijk anderen coachen terwijl je zelf helemaal niet goed in je vel zit.’

Saskia bedacht dat áls ze hier weer uit wilde komen, ze eerst even overal de stekker uit moest trekken. Gelukkig steunde haar man Jan haar, met wie ze al 36 jaar een stabiele relatie heeft. Het was een heftige periode, maar samen met hem en haar twee, inmiddels uitwonende, kinderen kwam ze er doorheen.

‘Tijdens de zomer van 2017 was ik weer zover dat ik weer verder wilde en me bedacht: wat nu? Er was zoveel wat me bezighield dat ik besloot dat ik dit niet alleen kon en wilde trechteren. Vanuit mijn loondienstbaan kreeg ik gelukkig de ruimte om één en ander uit te zoeken en me hierin te laten begeleiden.’

Moeizaam proces

‘Ik kreeg een tip over Verhelder Talent; alleen de naam al maakte me blij en nieuwsgierig. Dus eerst maar even de site bekeken en toen was ik eigenlijk meteen om. Het voelde goed en heb gelijk contact gezocht. Na mijn eerste gesprek, met Veronique, was het al duidelijk voor mij dat het klikte en dat we wat met elkaar konden bereiken.’

In eerste instantie werd het voor Saskia een moeizaam proces. In die zin dat Veronique tijdens de coaching gesprekken heel goed de vinger op de zere plek kon leggen. Waardoor  Saskia hier wel mee aan de slag moést wilde ze verder komen.

‘Veronique was echt mijn stok achter de deur. Zij kon prima door mijn overlevingsstrategie en valkuilen heen prikken. Ik kreeg daardoor duidelijk zicht op mijn eigen patronen die ik steeds inzette’

‘Veronique was echt mijn stok achter de deur. Zij kon prima door mijn overlevingsstrategie en valkuilen heen prikken. Ik kreeg daardoor duidelijk zicht op mijn eigen patronen die ik steeds inzette. Die werden dus steeds ‘verhelderd’, lacht Saskia.

Maar stap twee was met al deze dingen daadwerkelijk iets doen. Doordat er bij Verhelder Talent ruimte is om beeldend te werken door middel van tekenen, maken van een moodboard etc., werkte dit voor Saskia, die niet zo theoretisch is ingesteld, erg goed.

‘Ik maakte vooral de dingen die ik niet goed kon belangrijk in plaats van datgene waar ik wel goed in ben. En toen ik dat inzag ging er een wereld voor me open, want zodra je aandacht geeft aan waar je goed in bent krijg je natuurlijk veel meer energie!’

Werk aan de winkel

Gedurende het traject werd het voor Saskia duidelijk dat de functie bij ’T Praethuys niet meer bij haar paste. Tegelijkertijd was er een reorganisatie gaande en in goed overleg is het dienstverband per 1 december beëindigd.

“Toen ik éénmaal die keuze had gemaakt viel er echt een ballast van mijn schouders en kwam er weer ruimte voor nieuwe dingen”

‘Toen ik éénmaal die keuze had gemaakt viel er echt een ballast van mijn schouders en kwam er weer ruimte voor nieuwe dingen. Ik weet theoretisch wel dat het zo werkt maar nu voelde ik het ook!’

Maar dat betekende uiteraard ook werk aan de winkel. Samen met Verhelder Talent oefende Saskia met het maken van een planning, structuur en daarmee ook keuzes. Ook nam ze deel aan de workshop ‘Verhelder je Why’. Toen ze eind oktober besloot dat in 2018 haar website de lucht in moest werd Saskia geholpen met het concretiseren van alle stappen die hiervoor nodig waren.

‘Het maakte dat het echt ging stromen. Er werden mooie foto’s gemaakt voor de website, leuke Facebookposts opgesteld. Ik werd er alleen maar enthousiaster door. De begeleiding vanuit Verhelder Talent werkte zo stimulerend voor mij!’

Ben jij op zoek een fijne voeding- en leefstijlcoach?

Website

 Op dit moment wordt er door Saskia nog hard gewerkt aan de website en krijgen alle gemaakte plannen vorm. Naast haar coaching gesprekken als voeding- en leefstijlcoach biedt Saskia ook stoelmassages aan bij bedrijven of evenementen. Ook haar ontwikkeling op gebied van persoonlijke groei staat niet stil.

‘ Het mooie aan Verhelder Talent is dat zij ook heel erg open staan voor die persoonlijke groei en bewustzijnsvorming maar daarnaast wel met beide voeten op de grond staan en je bij de les houden door de dingen concreet te maken. Mijn traject is inmiddels afgerond maar ik blijf wel een lijntje houden. En ik weet dat als er wat is dat ik dan aan de bel kan trekken.’

Dankzij haar moed om confrontaties aan te gaan en het volgen van haar hart is Saskia er in geslaagd te leren van alle gebeurtenissen in haar leven en kan zij deze ervaring op haar beurt weer inzetten om anderen te ondersteunen in haar coachingpraktijk. Mede door de deskundigheid en begeleiding op maat van Verhelder Talent ligt er nu een stevige fundering die ervoor zorgt dat er weer gecreëerd en gebouwd kan worden, ondanks alle valkuilen en patronen die onherroepelijk bij het leven horen.

 

Binnenkort staat de nieuwe website van Saskia online! Het resultaat van maanden hard werken zien? Volg haar via Facebook voor het laatste nieuws of kijk af en toe op  http://saskiavanpoppel.nl  

 

 


Over Winde

Winde is één van de deelnemers bij Verhelder Talent en haar grootste talent en passie is schrijven! Als gastblogger interviewt ze (oud)-deelnemers en schrijft ze over haar eigen ervaringen.

Comments 1

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.