“Ik wil dat de persoon, zoals hij echt is, op de foto wordt gezien”.

Winde Ervaring, Inspiratie, Ondernemen, Programma, Werkplezier, Winde 1 Comment

Op een heerlijke zomerochtend vraag ik Luuz ( Luciënne) van der Stouwe naar haar ervaringen bij Verhelder Talent. Ik krijg niet alleen antwoord op deze vraag maar daarnaast ook een bulk aan goede tips en inspiratie om mijn eigen talenten extra te benutten. Wat een spraakwaterval, deze leuke vrouw. Heel open over haar eigen proces en tegelijk oprecht geïnteresseerd in haar gesprekspartner. Ik ben deze vrouw niet aan het interviewen maar praat met haar alsof ik hier wekelijks op de koffie kom; over wat ons bezighoudt, zekerheden en onzekerheden, en hoe we gekomen zijn waar we nu staan.

Uiteraard vertelt Luuz ook over het programma bij Verhelder Talent, aangezien dit haar een enorme boost heeft gegeven om verdere stappen te zetten richting een nieuwe carrière. Maar eerst beginnen bij het begin.

Verbinden

Door een reorganisatie op het werk werd Luuz samen met vele andere collega’s boventallig. Zij werkte in de zakelijke dienstverlening op de afdeling Marketing en Communicatie waar één van de  taken het verbinden van tekst naar beeld en ontwerp was. Omdat zij daarnaast al 5 jaar fungeerde als mantelzorger en bij zichzelf de signalen van een beginnende burn out herkende, besloot ze dat het tijd werd zich te richten op wat er nog meer in het leven is.

Luuz maakte de overstap naar het sociaal domein door de opleiding Wmo consulent te doen. Echter, aan het werk komen binnen een gemeente zonder ervaring bleek lastiger dan gedacht. Toen Luuz gevraagd werd om bestuurslid te worden van een wijkcentrum met de portefeuille Wmo, communicatie en sociaal cultureel werk aarzelde zij niet om hier haar tanden in te zetten en zich verder te ontwikkelen. De vrijwilligersfunctie maakte dat de drempel laag lag om de camera weer op te pakken en in alle rust ervaring op te doen en dus ook datgene waar haar hart ligt. Verbinden, het sociale en het vastleggen van plaatjes. Maar hoe nu verder?

Via bekenden kwam Luuz met haar camera in het Nieuwe Warenhuis terecht ,om tijdens bepaalde events foto’s te maken. Zo leerde ze Joyce en Veronique kennen. De diensten die zij aanboden onder de noemer Verhelder Talent klonk Luuz erg interessant in de oren.

Interesses en talenten in kaart

Door het volgen van het programma ‘CarrièreplanCarrièreplanning al haar brede interesses en talenten eerst inzichtelijk gemaakt door bijbehorende tests, om vervolgens in een trechter gegooid te worden. Hierdoor bleef er nog steeds genoeg keuze over, maar werd deze wel overzichtelijk gemaakt. Dit deed ze niet alleen, maar samen met de andere deelnemers.

‘ Je komt in een groep terecht met in eerste instantie een gevoel van kwetsbaarheid omdat je jezelf toch bloot gaat geven. Maar dat sloeg al heel snel om in veiligheid. Je bent er allen met hetzelfde doel en werkt samen aan opdrachten. Je wordt niet afgebrand en iedereen gunt elkaar alles. ‘

‘ Véronique en Joyce doorzien snel wat je nodig hebt en op een vriendelijke manier dwingen ze je toch om bepaalde keuzes te maken. Uiteraard zit je wel vrijblijvend in het programma maar zij slagen er steeds in dat je er altijd wel wat uit kan halen voor jezelf. Ze geven je richting en je kan zelf bepalen wat je ermee doet. ‘

Van carrière naar onderneming

Aansluitend aan het programma Carrièreplanning heeft Luuz deelgenomen aan het ondernemersprogramma om zo haar eigen concept verder te ontwikkelen vanuit haar talent.

In eerste instantie wilde Luuz in woord én beeld werken, omdat dit voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Door de positieve feedback die zij kreeg op haar  foto’s is ze zich toch eerst op het fotograferen alleen gaan focussen. Het programma naar ondernemen en de begeleiding van Joyce en Veronique hebben hier enorm bij geholpen.

‘ Naast de tips en tools die je als groep krijgt om verder te kunnen, delen ze ook hun eigen ervaringen als ondernemers. Er wordt meegekeken naar wat jij wil en ze laten je nadenken over waar je dan ook bijvoorbeeld je inkomsten uit kan halen. Je wordt gestimuleerd om ervaring op te doen door opdrachten uit te voeren, ook buiten je comfort zone.

Ze verdiepen zich in de vakgebieden waarin je zelf zit om je verder te kunnen helpen. Maar ook geven ze je vertrouwen wanneer je dat zelf even kwijt bent. Zij weten dan altijd wel weer het licht te schijnen op je kunnen en je talent!

Totaalpakket

De kracht van Verhelder Talent is volgens Luuz de combinatie van maatwerk en kleinschaligheid. Joyce en Veronique zíjn het programma door wié ze zijn, aldus Luuz. Doordat ze zelf open en persoonlijk zijn en buiten de onderdelen van het programma om contact met je opnemen om te horen hoe het gaat en waar je staat, is het een totaalpakket. En door het netwerk dat zij hebben te betrekken leer je ook weer nieuwe mensen die een rol kunnen gaan spelen in je verdere ontwikkeling.

Op dit moment fotografeert Luuz veel sociaal-maatschappelijke projecten. Zo breidt ze haar netwerk uit , kan ze naar hartelust ervaring opdoen en haar sterke punten verder uitdiepen. Ze omschrijft haar stijl als lifestyle fotografie.

‘Lifestyle is :  zoals het gebeurt, zó leg ik het vast. En niet een in scène gezet plaatje. Het gaat soms om dat ene lachje of die bepaalde blik. Wanneer ik foto’s maak ben ik er wel maar je ziet me niet. Ik wil  geen etiketje plakken op wat ik doe maar eigenlijk gewoon het leven, de sfeer of de persoon vastleggen zoals ik het op dat moment zie of voel. En ik hoop dat dan ook over te brengen op degene die mijn foto’s bekijkt.

Deze fotografe is nog lang niet klaar met ontwikkelen en inspireren. Met haar humor en scherpzinnigheid weet zij mij een extra impuls te geven waardoor ik al brainstormend huiswaarts keer en de hele dag nageniet van deze vruchtbare ochtend. En ook hier weet Verhelder Talent weer een mooie verbinding tot stand te brengen!

Je kan Luuz vinden onder de naam La Luuz fotografie via www.facebook.com/LaLuuzfotografie

Wil jij erachter komen of ondernemen iets voor je is? Of wil je voor jezelf beginnen, maar weet je niet met welk concept en vanuit welke talenten?

Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek!


Over Winde

Winde is één van de deelnemers bij Verhelder Talent en haar grootste talent en passie is schrijven! Als gastblogger interviewt ze (oud)-deelnemers en schrijft ze over haar eigen ervaringen.

Comments 1

  1. Pingback: Nooit ontmoet-moe | La Luuz

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.