Het schrijven van een goede motivatiebrief

WindeErvaring, Inspiratie, Solliciteren, Tips Leave a Comment

Bijna iedereen kent wel het moment dat je een vacature tegenkomt voor een functie die helemaal voor jou geknipt lijkt en waarvan je denkt: ‘die baan wil ik!’ Als het goed is ga je meteen aan de slag met je motivatiebrief en CV.

Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt? En waaruit bestaat dan een goede motivatiebrief?

Jezelf krachtig voorstellen zonder op te scheppen

Waar ik mezelf regelmatig op betrap tijdens het schrijven van een motivatiebrief voor een (mogelijk) nieuwe baan is dat ik nogal geneigd ben me bescheiden op te stellen. Ik gebruik dan termen als ‘ik denk dat…’ of ‘ik ben redelijk….’ Maar uiteraard zijn dit niet de termen die een toekomstige werkgever van je wil horen. Als je zelf al niet zeker bent van je zaak, hoe zal die ander dan overtuigd raken? Evengoed is het de kunst om jezelf op een krachtige manier voor te stellen zonder al te veel op te scheppen. Want wees eerlijk, daar zit ook niemand op te wachten.

Do’s en Don’ts van de motivatiebrief

Dus nadat ik om advies vroeg bij anderen en op onderzoek ging naar de do’s en don’ts betreffende het schrijven van een goede brief, kwam ik een hoop tips tegen die ik hieronder heb samengevat. Haal eruit wat bij je past en zorg ervoor dat je uitgenodigd wordt voor dat ene belangrijke gesprek waarbij je misschien wel je droombaan bemachtigd!  Zie ook de blog Oh nee! Ik mag op sollicitatiegesprek komen!

 

  1. Zorg voor overzicht en structuur
    Dat wil zeggen een brief met een duidelijke inleiding, midden en slot.
  2. Een goede inleiding is het halve werk
    Maak meteen duidelijk met welk doel je de brief schrijft en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Dit kan door duidelijk aan te geven dat je op betreffende functie solliciteert. Aan de hand van een persoonlijke anekdote van een paar zinnen over waarom je dit graag wil geef je de lezer meteen een beeld mee. Probeer standaard zinnen als ‘ik werd meteen enthousiast bij het lezen van de vacature’ te vermijden. Lees voor meer tips over jouw openingszin de blog van Lois!
  3. Onderscheid dus jezelf !
    Maak je verhaal persoonlijk. Zo kan je in het middenstuk jezelf beschrijven aan de hand van de gevraagde eigenschappen of kwaliteiten door voorbeelden te noemen uit andere werksituaties of persoonlijk leven. Op die manier kan je dus ook naar eerdere werkervaring verwijzen. Voorkom in ieder geval een opsomming van vaardigheden of kwaliteiten.
  4. En tot slot: less is more
    Hou het slot van je brief kort en krachtig. Het is voldoende om aan te geven dat je uitkijkt naar een uitnodiging of reactie. Dat kan gewoon in één zin.

 

Mocht je na het lezen van deze tips nog meer hulp willen bij het schrijven van je motivatiebrief of C.V.? Kom dan naar Sollicitatiecafé Juni van VeSollicitatiecafé

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.