Samen Solliciteren: Samen kom je verder!

Veronique Inspiratie, Nieuws, Solliciteren Leave a Comment

De fase dat je gaat solliciteren is een intensieve, spannende, vaak vreemde periode in je leven. Je stapt uit je comfortzone. Werk vinden is hard werken. Voor de mensen die meededen aan het traject “Samen Solliciteren” dat we in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven en het Taalhuis hebben georganiseerd geldt dat nog meer. Deze mensen hadden namelijk op hun eigen manier moeite met de Nederlandse Taal. Soms was er sprake van laaggeletterdheid, vaak was er sprake van een andere moedertaal en een enkeling had moeite zich goed uit te drukken. Hoe dan ook; solliciteren is lastig. Helemaal als taal niet vanzelfsprekend is.

Samen Solliciteren: dan sta je sterker

Het traject Samen Solliciteren bestond uit 10 lessen met elk zijn onderwerp. Dingen die aan bod kwamen waren bijvoorbeeld de Nederlandse arbeidsmarkt, het CV, de motivatiebrief, waar vind je vacatures en hoe voer je een sollicitatiegesprek. Gedurende deze periode hadden de deelnemers intensief contact met elkaar. Uit onderzoek is  namelijk gebleken dat werkzoekenden die werk zoeken in groepsverband (zogenaamde ‘job search interventions’) tot wel 2,67 keer sneller een baan vinden dan werkzoekenden die dat niet doen.

Netwerken belangrijker dan ooit

Amer tekent zijn contract bij PDZ

In het solliciteren anno nu is netwerken belangrijker dan ooit. Wanneer je de juiste mensen kent kom je sneller aan het werk. Voor mensen die nog maar net in Nederland zijn is dat netwerk hier niet zo vanzelfsprekend, wat maakt dat de kans op werk alleen maar kleiner wordt. En dat terwijl je juist de taal leert op de werkvloer! Ook voor mensen die laaggeletterd zijn of op een andere manier moeite hebben met taal kan netwerken via bijvoorbeeld LinkedIn best lastig zijn. Om die reden hebben we Jimi Kooge van PDZ Uitzendbureau uitgenodigd bij de laatste les. Deze les stond in het teken van het sollicitatiegesprek, die ze nu dus niet alleen gingen oefenen, maar ook echt gingen voeren met Jimi.

Margot gaat aan de slag als administratief medewerker

Het gesprek met Jimi heeft de deelnemers geen windeieren gelegd! Inmiddels hebben twee deelnemers via PDZ een baan gevonden en hun contract getekend. Anderen hebben een stageplaats gevonden of zijn nu met vertrouwen aan het solliciteren. Al met al een prachtig positief resultaat!

Meedoen? Dat kan!

Dankzij het succes van deze eerste groep heeft Stichting Lezen & Schrijven het vertrouwen gegeven in twee trajecten voor het komende jaar. Er start een traject in Heerhugowaard en in Alkmaar in het voorjaar en najaar van dit jaar. Heb jij interesse in deelname of ken jij iemand die dit goed kan gebruiken? Neem dan vooral contact met ons op! Of kom op vrijdagochtend tussen 10.00-12.00 uur naar Het Taalhuis in de Bibliotheek van Heerhugowaard. De taalconsulent helpt je graag verder!

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.