carrièreswitch verhelder talent

Kinderen naar school? Werk aan de winkel!

Veronique Carrièreswitch, Inspiratie, Tips, Werkplezier Leave a Comment

Wanneer je ruimte maakt voor het hebben van een gezin, néém je ruimte van iets anders. Vaak gaat dit in meer of mindere mate ten koste van twee dingen; je sociale leven en je carrière. Niet zo gek dus dat zodra de kinderen naar school gaan, het verlangen naar meer in de carrièresfeer sterker wordt. Maar waar begin je? 

Bij Verhelder Talent helpen we mensen met een diversiteit aan loopbaanvraagstukken. Een veelvoorkomend vraagstuk is de carrièreswitch. Wanneer we kijken naar wanneer de behoefte aan zo’n switch ontstaat, zien we dat vooral wanneer mensen kinderen krijgen of wanneer de kinderen naar school gaan er behoefte ontstaat ‘aan iets anders’. Bij die eerste komt dat vaak doordat de prioriteiten veranderen. Het krijgen van een kind zet letterlijk je hele leven op zijn kop en maakt dat je anders tegen zaken aan gaat kijken. Vaak kiezen mensen er dan bijvoorbeeld voor een minder verantwoordelijke baan aan te nemen, of minder te gaan werken zodat ze meer tijd hebben voor het gezin.

Zodra de kinderen vervolgens op school zijn zien we vaak dat mensen weer willen werken aan werk. Laatst vertelde iemand mij het volgende:

“Het is niet dat ik heb stilgezeten de afgelopen jaren, in tegendeel. Alleen heb ik het gevoel dat ik heb stilgestáán. Ik heb er simpelweg voor gekozen om even niet zo heel erg met mijn carrière bezig te zijn. Maar ik begin nu het gevoel te krijgen daar weer meer ruimte voor te hebben. Maar wat wil ik dan? Misschien is dit wel het moment voor iets anders. Want áls ik iets anders wil is NU het moment! Toch?”

En precies dat is wat er gebeurd. Je komt weer in een nieuwe fase van je leven. De kinderen worden langzaam maar zeker zelfstandiger en dus kan jij je richten op jezelf. Je hoort overal om je heen dat 45-plussers zo moeilijk aan een baan komen, dus als je dan iets anders wil moet je nu beginnen.  Om je op weg te helpen, hierbij een paar tips!

Tip 1: Don’t worry, be happy

Ja ja, de klok tikt maar door. Je wordt alleen maar ouder, gelukkig maar! Je kunt namelijk beter oud worden, dan niet oud worden. Maar, maak je vooral niet druk. Het klopt dat op dit moment de 45-plussers lastiger weer aan het werk komen. Maar realiseer je dat dit vooral gaat over de werkloze 45-plusser. Van baan naar baan gaat al een stuk makkelijker. Daarnaast ontstaat er steeds meer krapte op de arbeidsmarkt, wat betekent dat er een groeiende vraag is naar personeel, maar er steeds minder mensen zijn die de vraag kunnen opvullen. Dus is het nu eigenlijk nog niet helemaal het moment voor die switch? Geen punt, er komen nog volop kansen. Ook als je 45-plusser bent ;-).

Tip 2: weet wat er speelt

De focus heeft even niet op je carrière gestaan,wat kan betekenen dat je misschien een tikkeltje achter loopt op het gebied van werk en carrière. Ga eens op onderzoek uit en lees wat er allemaal speelt. Wat zijn bijvoorbeeld kansberoepen? Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich? Waar is een groeiende vraag naar? Het maken van een switch gaat veel makkelijker wanneer het aansluit op de behoefte van de maatschappij. Verdiep je daar dus in!

Tip 3: Weet wat je kan!

Om een goede switch te maken is het belangrijk dat je weet wat je al in huis hebt. Wanneer je namelijk de puzzel naar een nieuwe baan gaat leggen, is dat een heel belangrijk puzzelstukje! Wat zijn jouw talenten? Welke drijfveren heb je? Heb je interesses of zijn er dingen die je nog wil leren?  Probeer zo concreet mogelijk jouw blueprint op papier te krijgen en bedenk je vervolgens wat jouw capaciteiten kunnen bieden voor de ontwikkelingen in de maatschappij (zie tip 2). 1 + 1 = 3 !

Tip 4: Sluit jouw CV aan

Als je een carrièreswitch maakt vraagt dat om ingrijpende veranderingen in je CV. Zet relevante opleiding en ervaring in dit vak (ook onbetaald of vrijwillig) boven de rest van je werkervaring. Omschrijf dit zo uitgebreid mogelijk en maak de rest van jouw ervaring wat kleiner en korter. Laat duidelijk zien dat je de taal spreekt van jouw potentiële werkgever. Gat in je CV? Geen probleem, maar schrijf op een positieve manier op wat je in die tijd gedaan hebt. Weglaten roept vaak juist vragen op.

Extra tip: Deze maand ontvangen alle leden van onze nieuwsbrief de gratis CV-Checklist! Wil jij die ook ontvangen? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief!

Tip 5: Leer opnieuw solliciteren!

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van solliciteren. Zo heeft LinkedIn een heel prominente rol ingenomen, solliciteren we steeds vaker met een sollicitatievideo en is netwerken belangrijker dan jouw CV. Zorg dat je kennis hebt over het solliciteren anno 2018, anders loop je achter de troepen aan! Doe bijvoorbeeld mee met de sollicitatieboost (start weer op 26 maart!) of kom naar het gratis sollicitatiecafé.
sollicitatiecafé

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.