goede eigenschappen

Wat zijn je goede eigenschappen? (En hoe reageer je op die vraag..?)

VeroniqueInspiratie, Solliciteren, Tips 2 Comments

Het is een standaard vraag in het sollicitatiegesprek; Wat zijn je goede eigenschappen? Het feit dat het een standaard vraag is, betekent niet dat je ook een standaard antwoord moet geven. Toch gebeurt dat wel vaak. En dat is best vervelend voor je gesprekspartner die niet alleen van jou, maar van al die andere gegadigden het zelfde antwoord krijgt. Maar hoe reageer je dan wel? 

Laten we eens beginnen met hoe het niet moet. Want wat bedoelen we eigenlijk met een standaard antwoord? In ons werk in de arbeidsbemiddeling voerden wij veel gesprekken met mensen voor een diversiteit aan functies. Wij stelden altijd de vraag; “Wat zijn je kwaliteiten?”. De reactie van de persoon op die vraag was vaak soortgelijk tot het zelfde. Vrijwel iedereen viel in de volgende valkuilen:

 

  1. “Oeh, dat vind ik een lastige vraag”

    Veel mensen beginnen met te benoemen dat ze het lastig vinden om antwoord te geven op die vraag, of dat ze het lastig vinden om dat van zichzelf te zeggen. Je denkt misschien dat je op die manier bescheiden over komt. De realiteit is dat je gesprekspartner het gevoel krijgt dat jij je niet hebt voorbereid. Je kan deze vraag immers verwachten, of een soortgelijke vraag in ieder geval. Bereid je dan ook voor en zorg dat je een antwoord klaar hebt!

  2. Dooddoeners

    Geloof het of niet, maar 80% van de antwoorden is het zelfde. Kwaliteiten die vaak genoemd worden zijn; teamplayer, zelfstandig, loyaal, communicatief vaardig. En bij de vraag wat de minder goede eigenschappen zijn, wordt bijna stevast gemeld dat iemand perfectionistisch is of de neiging heeft te hard te werken. Laat deze dooddoeners achterwegen, je gesprekspartner prikt er doorheen en het is niet authentiek. Laat iets zien wat écht van jou is. Wat ook een dooddoener is zijn woorden en zinnen die net niets zeggen ( “Ik heb een helikopter view” ). Wees concreet, spreek in watermeloenen!

  3. Opsommen

    Wanneer mensen de vraag krijgen én ze zijn bereid antwoord te geven 😉 , komt het er vaak op neer dat de recruiter een opsomming van eigenschappen krijgt. “Ik ben vriendelijk, loyaal, een echte teamplayer, communicatief vaardig…”. Deze opsomming zegt nog helemaal niets. Buiten het feit dat je de dooddoeners van punt twee gebruikt, laat je de interpretatie van wat ‘vriendelijk’ nou eigenlijk betekent bij je gesprekspartner. Neem hierin de controle en benoem meteen een voorbeeld. Een goede methode om dit te doen is de STAR-methodiek. Recruiters leren deze methode als interviewtechniek. Maar jij kan het ook inzetten als een gestructureerde manier van voorbeelden geven.

 

Dus doe er je voordeel mee! Wil jij stap voor stap leren een duidelijk en authentiek antwoord te geven op deze vraag? Plan een gesprek met ons, wij helpen je verder!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 2

  1. Goed artikel en idd altijd een lastige vraag voor sollicitanten. Echter bij een goede begeleiding vanuit de recruiter (STAR methode en verdiepingsvragen, bijv. “Welk voorbeeld kan je noemen?” ?”) zal een recruiter altijd staat zijn om een accuraat profiel te van de persoon te verkrijgen.

    Uiteraard zeg ik hiermee niet dat voorbereiden niet nodig is maar wel dat een goede interviewer soms eigenschappen naar boven kan halen waar je zelf nog niet aan gedacht had.

    1. Post
      Author

      Hoi Maikel!

      Helemaal met je eens! Wat wij mensen vooral willen meegeven is dat ze de touwtjes zelf in handen moeten nemen. Er zijn heel veel goede recruiters die met de juiste vraagtechniek de informatie boven tafel krijgt. Liever zien wij dat mensen niet afhankelijk zijn van de kwaliteit van de recruiter, maar in staat zijn om zich goed te presenteren. Op de kwaliteit van de recruiter heb je geen invloed als sollicitant zijnde, op je eigen presentatie wel.

      Groetjes, Veronique

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.