Vacatures in de corona-crisis

Joyce Inspiratie Leave a Comment

Afgelopen zondag las ik een artikel over een onderzoek van Spielwork naar de vacatures in deze corona-tijd. En dat bevestigde wat wij ook zien op de markt. De eerste weken lag alles stil en was iedereen aan het ‘afwachten’. Maar nu zien we sinds vorige week wel weer een toename, geleidelijk en voorzichtig, net als de verkeersdrukte ‘s ochtends ?. En dat stemt ons positief!

Bijna de helft van de bedrijven zegt gewoon door te gaan met de werving.

Spielwork

We zien dat er een tweedeling is ontstaan op de arbeidsmarkt, waarbij een aantal sectoren direct gestopt zijn met werven, zoals horeca, marketing & communicatie bijvoorbeeld. Dit betreft volgens het onderzoek ‘slechts’ 22% van alle bedrijven en dat is dan ook in 93% van die gevallen volledig te wijten aan de corona-crisis. In de vitale branches en bijvoorbeeld de ICT zie je geen afname van de vacatures.

Vitale branches en de rest…

“Spielwork ziet dat het verschil tussen de verschillende beroepssectoren groot is. In de sector Media & Communicatie heeft 67% van de bedrijven een volledige vacaturestop, iets meer dan 1/3 zet het werven gedeeltelijk voort. In de recreatie en horeca zie je dit ook gebeuren, maar dat was natuurlijk wel verwacht. In de ICT daarentegen is geen enkel bedrijf gestopt met werven. De werving in de vitale branches gaat natuurlijk gewoon door, daar kun je nu niet zonder. Ook in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, bij justitie en het openbaar bestuur zijn de percentages vacaturestops laag.”

Ook over de toekomst zijn bedrijven nog best positief als het gaat over de vacatures. Iets meer dan een kwart van de organisaties verwacht in juni de werving weer op te kunnen pakken.

Nu starten met een nieuwe baan

Wij hebben zelf, bij Verhelder Talent, ook een aantal mensen gesproken die juist in deze periode een nieuwe baan gestart zijn. Kijkend naar de reguliere pieken in de arbeidsmarkt is dat ook heel logisch. De pieken in vacatures zijn namelijk in januari / februari en september. Als je in het begin van dit jaar gesolliciteerd hebt, en je opzegtermijn hebt uitgezeten, dan was de overstap naar de nieuwe baan, precies in de periode waarin de maatregelen gestart werden. Je ziet dat er ook verschillend omgegaan wordt met de startende medewerkers. Sommige starten wel en dan deels vanuit huis en deels vanaf kantoor. Andere stellen het inwerken uit. Dat kwam ook uit het onderzoek naar voren: iets meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat de nieuwe medewerkers pas in gewerkt zullen worden als de situatie dat weer toelaat. Toch gaat een groot deel van de bedrijven hier wel mee door, 44% doet het inwerken momenteel digitaal.

Spielwork wil met het onderzoek werkzoekenden ook een beetje geruststellen: solliciteren kan gewoon nog. ,,Het is fijn dat we toch nog iets positiefs kunnen laten zien.’’ En dat delen wij graag met jullie!

Wil jij een andere baan zoeken, wacht dan niet totdat alles voorbij is, maar sorteer alvast voor! Zorg ervoor dat je CV en LinkedIn up-to-date en onderscheidend is, breid alvast je netwerk uit met de HR-professionals en recruiters van de organisaties waar je zou willen werken en stel de vacature-alerts van de vacaturebanken, google en LinkedIn goed in. Dan ben je er niet veel tijd aan kwijt, maar ontvang je wel de leuke vacatures en voorkom je dat je die supertoffe baan misloopt!

Oh ja, wij delen de vacatures vanuit ons netwerk op LinkedIn, met de #verheldertalent. Dus als je deze # volgt op LinkedIn krijg je de vacatures uit deze regio automatisch op je tijdlijn.

Ben je op zoek naar iets specifieks, laat dat ons dan weten, dan kijken we met je mee!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.