Geen handen schudden bij het sollicitatiegesprek; wat nu?

Veronique Inspiratie Leave a Comment

Je kunt er echt niet meer omheen; het Coronavirus heeft Nederland bereikt, en ook de Kop van Noord-Holland kent inmiddels de eerste besmettingen. Premier Rutte kondigde gister aan dat het over en uit het is met handen schudden. En dan zul je net zien: heb jij eindelijk een sollicitatiegesprek. Wat nu?

We zijn zo gewend om elkaar te begroeten met een ferme handdruk, dat het niet mee zal vallen om dat af te leren. Zo demonstreerde de premier gister ook nog eventjes. En wat je als gemotiveerde sollicitant natuurlijk niet wil is dat je een vreselijk ongemakkelijk moment hebt aan het begin van het gesprek ( of erger; dat je je nieuwe baas besmet hebt …). Geen paniek, wij slepen je er doorheen!

Is handen schudden echt zo slecht?

Ja zeker. Handen schudden is een belangrijke besmettingsbron, legt Quartz uit. De site wijst op onderzoek waaruit blijkt dat we gemiddeld 23 keer per uur ons gezicht aanraken. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om aanrakingen van de ogen, neus of mond: plekken die je juist niet wilt aanraken als het nieuwe coronavirus op je hand zit. En je hebt natuurlijk geen idee of al die andere sollicitanten voor jou wel of niet een weekje zijn wezen skiën in Italië.

Het blijkt ook nog eens dat de manier waarop je een hand geeft verschil maakt. En dit is geen goed nieuws voor de mensen die sollicitatiehulp krijgen van Verhelder Talent… 😉 Wij leren je namelijk dat je een stevige handdruk moet geven, en laat dat nou net de manier zijn waarop je de meeste kans hebt op besmetting. Voor nu even niet meer doen dus.

Wat is een goed alternatief voor handen schudden bij het sollicitatiegesprek?

Wanneer je gaat googelen naar alternatieven kom je de meest bijzondere dingen tegen. Zo zijn er mensen die opperen om de schouder shimmy te gebruiken als alternatief. Maar echt geschikt voor een sollicitatie is dit niet als je het ons vraagt.

via GIPHY

Ook het gebruiken van Jazz Hands en fistbumps raden wij niet aan. Met het volgende stappenplan krijg jij een sterke, minder ongemakkelijke, introductie zonder het schudden van handen.

Stap 1: Wanneer iemand op je af komt, sla je jouw handen in een en zeg je zoiets als: “Goedemiddag / morgen / avond, mijn naam is..” en sluit af met een knikje. Je kunt ook je notitieblok of boekje vastpakken, of je jasje dichtknopen (zoals Harvey Spector hier goed voor doet). Als je handen maar ergens aan vast zitten, en niet aan de hand van de ander ;-).

Stap 2: Wanneer je ziet dat de persoon tegenover je vertwijfelt kijkt of aanstalten maakt om zijn of haar hand uit te steken zeg je met een glimlach zoiets als: ” Ik geloof dat we geen handen meer mogen schudden van de premier, best wel impact dat coronavirus!”. Probeer hier niet verwijtend te klinken en breng het met wat humor.

Stap 3: Ga vervolgens over in smalltalk; stel de vraag of zij er als bedrijf last van hebben (als dat aannemelijk is) of roep iets over dat het maar snel warmer moet worden. Belangrijkste doel is, de ander niet ongemakkelijk te laten zijn.

Wil je even oefenen? Plan een kennismakingsgesprek in bij Verhelder Talent! Wij schudden even geen handen, maar heten je wel van harte welkom!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.