Thank God It’s Friday?

Veronique Tips Leave a Comment

Tegen het einde van de week komen we zelfs op donderdagavond de hashtag #TGIF (Thank god it’s friday) al veelvuldig tegen. Diverse mensen laten weten dat ze blij zijn dat de werkweek er weer bijna op zit en kijken blijkbaar enorm uit naar het weekend. Herkenbaar? Dan doe je toch echt iets niet goed, want dat tweedaagse weekend is ook zo weer voorbij. Dat kan anders! 

Uit onderzoek van de University of Vermont blijkt dat de reden dat we op een doordeweekse dag ongelukkiger zijn dan in het weekend ons werk is. Vervelend, want voor het leeuwendeel van de mensen geldt dat ze gewoon moeten werken voor hun boterhammetje en dat ze daar voorlopig niet mee kunnen stoppen. Het goede nieuws is dat werk veel minder tijd in beslag neemt, dan je waarschijnlijk denkt. Kijk de cijfers er maar eens op na.

“Het weekend is maar een klein deel van je week. Zorg dat je ook doordeweeks geniet, en prop niet alles in die twee dagen!”

Bij een fulltime baan ben je 40 uur per week kwijt aan je werk. Een week heeft 168 uur. Dat betekent dat je nog geen 25% van je tijd op aarde aan werk besteed. Dat valt best mee, toch? 75% van je tijd kun je dus besteden aan andere dingen. Natuurlijk wil je ook af en toe lekker slapen, moeten de boodschappen gedaan worden en gaat er tijd op aan eten en verzorging, maar dan nog, het grootste deel van je vrije tijd (45%) zit niet in het weekend, maar door de week. Tijd om daar iets mee te doen!

Tip 1: Verklein het contrast met je weekend!

Een belangrijke reden voor het gelukkiger zijn in het weekend ten opzichte van doordeweeks, heeft te maken met het feit dat we in het weekend heel veel leuke dingen doen en doordeweeks niet. Maar waarom zou je niet doordeweeks een filmpje pakken of een hapje eten? Door activiteiten in je vrije tijd meer over de week te verdelen verklein je het contrast met het weekend en voelt die maandag niet meer zo vervelend.

Tip 2: Plan de leuke dingen eerst!

Ga op zondag in plaats van je zakelijke agenda, de leuke dingen plannen in je week. Zorg dat je iedere dag iets leuks hebt om naar uit te kijken. Naast dat je daardoor veel meer tijd vrij maakt voor de leuke dingen, moet je de minder leuke dingen in minder tijd doen. Waarom is dat een voordeel? Je verkleint zo de ruimte om die ‘moetjes’ uit te stellen. Dus plan op zondag dat uurtje tuinieren, een wandeling met je partner na het eten of een middag met de kids naar de kinderboerderij.

Tip 3: Maak je werk leuk!

Je vroeg je misschien al af, waar blijft die tip? Wanneer je ongelukkig wordt van je werk, dan valt daar veel te halen! Ga voor jezelf aan de slag met de vraag hoe het komt dat je niet blij bent met je job. Past je werk wel bij je talent? Zijn er misschien aanpassingen mogelijk in je werk die het leuker gaan maken? Moet je misschien aan de slag met jobcrafting? Ga met je baas in gesprek over de mogelijkheden om je baan nog meer aan te laten sluiten bij jou als persoon, door bijvoorbeeld een combinatie op te zoeken met je hobby’s.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.