Talentmanagement op nr 1 bij HR

VeroniqueNieuws Leave a Comment

De noodzaak van het maken van een strategische personeelsplanning(SPP) is ondertussen doorgedrongen bij HR-managers. Zowel in het onderzoek HR Trends 2016 van onder andere Berenschot, als de HR Benchmark 2016 van cloud-dienstverlener Raet staat het bovenaan de prioriteitenlijst. Volgens Raet doet 77 procent aan personeelsplanning. Dit hangt natuurlijk samen met de krapte van personeel dat een groot deel van de HR-professionals ziet aankomen. Bijna een kwart ervaart problemen met het werven van personeel.


Dat HRM’ers SPP hoog op de agenda hebben staan, betekent nog niet dat ze menen dat ze goed bezig zijn: 22 procent geeft zichzelf lager dan een 5 (Raet). Heel strategisch zijn de planningen echter ook nog niet. De scope is 1 tot 3 jaar, 4 procent kijkt 5 jaar of verder.

Talentmanagement hoog op agenda

Ook voor de ontwikkeling van het personeel komt steeds meer aandacht. Talentmanagement staat hoog op de agenda. Net als bij SPP is ook bij talentmanagement de belangrijkste reden dat ze het doen: de continuïteit van de organisatie.
Er lijkt een trendbreuk in de doelgroep die van talentmanagement mag profiteren. Meer dan de helft meent dat in de organisatie talentmanagement voor iedereen in de organisatie bestemd is. En niet alleen maar voor bijvoorbeeld managementtalent of high-potentials. Dit is een ontwikkeling waar QpQ.nu erg blij mee is. Iedereen heeft talent, niemand heeft het zelfde talent. Het is zonde om talent in je organisatie te laten liggen!

De meest aangeboden ontwikkelinstrumenten zijn opleiding, training, voortgangsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Grootste stijgers zijn het doelstellingengesprek en e-learning. De opkomst van E-learning is niet verwonderlijk. Het is flexibel (je kan aan de slag waar en wanneer je maar wil) en goedkoop (geen dure locaties en lesmateriaal). Wij zetten E-learning in, in de vorm van onze Online Experience. Bij iedere workshop ontvangt de deelnemer toegang tot die experience waar theorie en praktijkvoorbeelden te vinden zijn. Daarbij onvangt de deelnemer iedere week praktische en uitdagende opdrachten om mee aan de slag te gaan. Dit laatste is ná de workshop. Op die manier borgen we de ontwikkeling.

HR-professionals missen nog wel kennis om een goed talentmanagement door te voeren (onderzoek Raet): ze willen graag meer inzicht in een benodigd talent (42 procent) en meer inzicht in aanwezig talent (39 procent). Laat dat nou net de basis zijn van een goede strategische personeelsplanning! Inzicht in aanwezig talent kan veel opleveren: vaak blijkt dat er meer in de organisatie zit aan kennis en talent dan dat er naar boven komt. Een manier om dit inzichtelijk te krijgen is bijvoorbeeld de inzet van een talententest.

Het is goed dat HR zich meer en meer gaat richten op de talenten in de organisatie op ieder niveau en ongeacht de branche. Daarmee zijn ook wij weer een stap verder bij ons idee van een ideale wereld! 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.