Outplacement tijdens Corona – Crisis

Op 15 maart 2020 kondigde de Minister President maatregelen aan die verregaande gevolgen hebben voor de maatschappij. Zo sluiten de scholen en kinderopvang en worden mensen gevraagd om thuis te werken waar mogelijk. Deze maatregelen hebben veel effect op ons leven, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Juist nu kan het gebeuren dat je medewerker van baan moet veranderen.

Vaak biedt de werkgever bij aanstaand ontslag een outplacement-traject aan om de medewerk zo goed mogelijk naar een nieuwe baan te begeleiden. Met de komst van de corona-crisis ziet de begeleiding van mensen in outplacement er net even anders uit. Wij vertellen je graag hoe Verhelder Talent de begeleiding van de medewerker inricht.

Gevolgen voor outplacement

Als outplacementbureau merken wij direct de gevolgen van de getroffen maatregelen:

 • Kinderen moeten thuis aan de slag, ook mensen in een outplacementtraject moeten daardoor voor opvang zorgen thuis met minder tijd voor solliciteren als gevolg;
 • Bedrijven stellen het werven van nieuw personeel tot nader orde uit of;
 • Bedrijven gaan de gesprekken voeren middels video-bellen, wat niet voor iedere kandidaat even vanzelfsprekend gemakkelijk is;
 • Contracten die worden aangeboden zijn vaak korter en meer flexibel;
 • Het UWV heeft het drukker dan ooit door alle steunmaatregelen, wat in sommige gevallen ten koste gaat van de begeleiding van werkzoekenden;
 • Groepstrainingen en opleidingen worden afgelast.
De aanpak en maatregelen van Verhelder Talent

Ook voor ons is deze situatie natuurlijk nieuw. Maar juist voor kandidaten in outplacement is het belangrijk dat ze niet stil komen te staan met misschien langdurige werkloosheid als gevolg. Wij hebben om die reden de volgende maatregelen genomen:

 • Wij helpen bij het opzetten van een duidelijke dagindeling en weekplanning om zo te helpen in het behouden van structuur.
 • Wij hebben onze online diensten uitgebreid en vragen de medewerker deel te nemen aan diverse online trainingen op het gebied van solliciteren en professionele vaardigheden en organiseren intervisie bijeenkomsten voor onze deelnemers middels videocalls.
 • Wij werken samen met diverse partners om dit online aanbod zo breed mogelijk te kunnen laten zijn.
 • Solliciteren blijft onverminderd relevant; wanneer er geen vacatures zijn kan de medewerker wel alvast het netwerk activeren en contacten aangaan binnen relevante organisaties.
 • Wij coachen in plaats van face-to-face via videobellen. Daarnaast zullen wij vaker ‘inchecken’ bij de medewerker over de status om zo de voortgang te blijven waarborgen.

Wij mogen ons gelukkig prijzen dat wij altijd al e-coaching, online programma’s en webinars hebben ingezet binnen onze dienstverlening. Hierdoor hebben wij snel kunnen schakelen en kunnen we ook nieuwe trajecten snel en effectief opstarten.

Op zoek naar een outplacementbureau tijdens corona-crisis

Ben je op dit moment op zoek naar een outplacementbureau? Wil je weten wat wij kunnen betekenen voor jou en de medewerker? Dan komen we graag met je in contact. Het is belangrijk om eerst te overleggen of onze aanpak past bij de medewerker. Ook is ondanks deze situatie een klik tussen coach en medewerker belangrijk. Wij plannen daarom altijd een kennismaking (online) in.