6 Tips voor meer zelfvertrouwen in je werk!

WindeCarrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Tips, Werkplezier, Winde 1 Comment

Ben jij soms onzeker? Geeft niets. Dat zijn we allemaal wel eens. Ja écht! Zit het je toch te vaak in de weg? Dan hebben we goed nieuws: zelfvertrouwen kun je kweken. 

Hoeveel zelfvertrouwen je kunt kweken hangt sterk af van je genen en je omgeving.

Niet iedereen heeft dezelfde mate van zelfvertrouwen.

Wist je dat 30 tot 50% van je zelfvertrouwen genetisch bepaald is? De rest wordt met name bepaald door omgevingsfactoren. Wanneer iemand dus van nature weinig aanleg heeft wat zelfvertrouwen betreft, en daarbij door zijn omgeving voornamelijk negatief wordt benaderd, leert hij of zij nog minder zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wanneer je omgeving daarentegen wel stimulerend en positief optreedt, wil dat niet zeggen dat je geen last meer hebt van een lager zelfbeeld, maar wel dat je er veel beter mee om kan gaan.

Zelfvertrouwen in je werk

Mensen met voldoende zelfvertrouwen ervaren meer geluk in hun werk. Ze durven meer initiatief te tonen en beslissingen te nemen waardoor je op die manier je eigen potentieel het best benut!

Als ik naar mezelf kijk vraag ik me af in hoeverre mijn mate van zelfvertrouwen, of het ontbreken daarvan, genetisch is bepaald. Wel weet ik dat ik in nieuwe werksituaties een aanloop nodig heb naar het vertrouwen dat ik heus wel weet wat ik doe en daar ook goed in ben.

Als kind was ik vaker verlegen dan dat ik op de voorgrond trad, en ook als volwassene ben ik geneigd als eerste te denken:  kan ik dit wel? Ik denk inderdaad dat het omringd zijn door mensen die me steunen en moed inspreken op momenten dat ik ( soms te veel) aan mezelf twijfel, ervoor zorgen dat ik toch het vertrouwen heb dat het goed komt, en hierdoor ook beter met mijn eigen onzekerheden kan omgaan.

6 Tips voor zelfvertrouwen in je werk

Een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft een positieve invloed op je werk dus. Wanneer je dat zelfvertrouwen uitstraalt ontvang je namelijk vaker positieve feedback wat, hoe kan het ook anders, je zelfbeeld ook weer een boost geeft.

Met voldoende zelfvertrouwen kijk je milder naar jezelf en anderen. Je voelt je bovendien ook minder afhankelijk van de mening van anderen over jouw gedrag en prestaties.

Omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om van nature over voldoende zelfvertrouwen te beschikken vind je hier een aantal tips die je mogelijk op weg kunnen helpen in je werk en in je persoonlijke leven:

Tip 1: Niet te veel bezig houden met wat anderen denken:
  • Vinden mijn collega’s me wel aardig?
  • Wat zal mijn manager van me denken als ik hier wat van zeg?

We kennen het allemaal wel in meer of mindere mate, maar we kunnen nu eenmaal niet de gedachten lezen van anderen. Voorkom dus vooral dat je de verklaring voor het gedrag van anderen zelf gaat invullen. Vaak is deze eerder negatief gekleurd en maakt het je alleen nog maar meer onzeker.

Om er echt achter te komen hoe iemand over jou of een situatie denkt is er maar één manier en dat is er om vragen.

Tip 2: Werken aan persoonlijke ontwikkeling en professionele groei:

Te beginnen met het vergroten van je zelfkennis. Ontdek dus je kwaliteiten en minder sterke punten en onthoud dat iedereen nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen.

Juist het leren van nieuwe vaardigheden, die ook aansluiten bij je talenten, zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Ga dus eens nadenken of je voldoende zicht hebt op je kwaliteiten en welke vaardigheden je daarbij verder wil ontwikkelen.

Tip 3: Stop met uitstellen

Wanneer je twijfelt aan je eigen kunnen ben je sneller geneigd bepaalde taken uit te stellen. Maar omdat het toch moet gebeuren blijft het in je achterhoofd zitten met als gevolg dat het veel energie kost en gepieker oplevert. Niet echt optimaal voor je stemming.

Kijk maar eens wat er gebeurt als je besluit toch je schouders eronder te zetten. Vaak is de klus sneller geklaard dan je denkt en merk je achteraf dat je het voor jezelf moeilijker maakte dan nodig. Het resultaat is dan ook dat je een bevestiging krijgt van je kunnen, wat weer goed is voor je zelfvertrouwen!

Tip 4: Verban die innerlijke criticus

Oké, een beetje kritisch naar jezelf en eigen functioneren kijken kan nooit kwaad. Maar vaak zijn we het strengst voor onszelf en strookt het niet altijd met de realiteit. In plaats van dus alleen maar te kijken naar wat niet goed gaat, is het een voordeel voor je zelfvertrouwen om vooral de kleine en grotere succesjes niet te vergeten.  Wees daarbij ook een beetje mild voor jezelf.

Tip 5: Zet talenten en kwaliteiten in

Ik heb het al vaker benoemd maar het is gewoon een feit dat wanneer je werk doet wat aansluit bij je talent en kwaliteiten je hier meer voldoening uithaalt. Maar dus ook meer zelfvertrouwen, omdat je daadwerkelijk goed bent in wat je doet. Wat niet wil zeggen dat je niet moet blijven werken aan het verder ontwikkelen van al die talenten ?.

Ga dus onderzoeken waar je goed in bent en wat daar het best bij aansluit in je werksituatie.

Tip 6: Zoek steun

Bij vrienden, collega’s of andere mensen die in jou geloven bij dingen die je lastig vindt. Zoek ook mensen op die je energie geven, stimuleren en positief in het leven staan. Welke collega inspireert jou? Ga het gesprek met ze aan en vraag hulp of advies. Of observeer gewoon even hoe zij bepaalde zaken aanpakken.

Ook ondersteuning van een coach kan een manier zijn om te werken aan je onzekerheden en dat zelfvertrouwen een boost te geven.

Met welke tip begin jij vandaag nog?

Stel jezelf kleine en haalbare doelen om te werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Bedenk welke kleine stap je vandaag kan zetten naar een volgend succesmoment in je werk.

Vandaag nog aan de slag? Download het werkblad met meer informatie en praktische oefeningen om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Klik hier om het werkblad te downloaden!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 1

  1. Pingback: Werkblad: Zelfvertrouwen vergroten in je werk

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.