Zelf loopbaankeuzes maken lastig? Dit is waarom!

VeroniqueCarrièreswitch, Inspiratie, Solliciteren, Tips, Werkplezier Leave a Comment

Ik zat vandaag weer eens bij de kapper, en zoals dat gaat raakten we lekker in gesprek over ons leven. Zo ook over mijn werk. Ze vroeg zich af wat een loopbaanadviseur deed. Ik legde uit dat ik mensen helpen bij allerlei loopbaanvragen. Van wat kan en wat wil ik tot hoe stel ik een goed cv op. Een begrijpelijke vraag volgde: ” Maar kunnen mensen dat zelf niet uitzoeken?”. Ja, soms wel. Vaak niet. Hoe komt dat eigenlijk?

Waar ben ik goed in?

Probeer deze vraag eens voor jezelf te beantwoorden. Grote kans dat je dat best wel lastig vind. Natuurlijk, wanneer we een assessment (talententest) afnemen komt daar waarschijnlijk een herkenbare uitslag uit. Gelukkig maar! Want jij hebt zelf 1,5 uur lang vragen zitten beantwoorden over jezelf. Dus het is alleen maar logisch dat jij jezelf er in herkent. Wanneer je een vraag als ” waar ben je goed in” zo zou moeten beantwoorden doe je dat vanuit jouw eigen perspectief en met al jouw (valse) bescheidenheid, normen, waarden en onzekerheden. Kortom: niet erg objectief ;-). Een belangrijke reden dat mensen zelf niet uit een loopbaanvraag komen zijn precies die dingen; alle gedachten, gevoelens over jezelf en over wat anderen vinden en denken, die alleen maar belemmeren.

Wat als ik weer de verkeerde keuze maak?

Wanneer iemand niet gelukkig is met het werk dat hij of zij doet zoeken ze de oorzaak vaak bij zichzelf. Ze hebben het gevoel de verkeerde opleiding gekozen te hebben, niet goed onderhandeld te hebben over het salaris en de verkeerde baan gekozen. Bij het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden kan dit gevoel je behoorlijk in de weg zitten: wat als ik weer de verkeerde keuze maak? Het kan op zo’n moment prettig zijn om een professional naast je te hebben die objectief naar jouw vraagstuk kijkt. Daar ook cijfers over de arbeidsmarkt bij gebruikt, kijkt naar waar kansen liggen en daarnaast ook jouw gezinssituatie meeneemt in de formule.

Waar moet ik beginnen?

Stel je overweegt een totale carrièreswitch. Waar begin je dan? Welke beroepsmogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal? Hoe kun je zonder al te veel verlies van inkomen de overstap maken? Welke opleiding moet je dan volgen en hoe kom je aan werkervaring? Om dit uit te zoeken kan een lastige klus en vooral tijdrovende klus zijn. Het gevolg? Je laat het er bij zitten, en het ligt 1, 2 of misschien wel 5 jaar later nog steeds op de plank. Een loopbaanadviseur kent veel wegen en overwegingen in jouw carrièreswitch al en kan je dus helpen om de juiste route te vinden.

Kortom: een loopbaanadviseur is onbevooroordeeld , objectief en heeft kennis van de arbeidsmarkt. Dat zorgt er voor dat jij een goede, onderbouwde, toekomstgerichte keuze kan maken! En dat in minder tijd en het kost minder energie.

Weten wat een loopbaanadviseur voor jou kan betekenen? Plan een gratis kennismaking met onze online agenda!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.