Werkstress; zit jij in een flow op je werk?

JoyceCarrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Talengericht werken Leave a Comment

WERKSTRESS KOMT HELAAS VEEL VOOR. ER IS ZELFS EEN SPECIALE WEEK VOOR IN HET LEVEN GEROEPEN -> DEZE WEEK IS HET DE WEEK VAN DE WERKSTRESS! <-

Ervaar jij veel uitdaging in je werk? Dat is fijn! Minder fijn is het wanneer je het gevoel hebt dat je taken en verantwoordelijkheden groter zijn dan je vaardigheden. Wanneer het werk ook angst en stress oplevert, spreken we van werkstress. Ook het omgekeerde, namelijk te weinig uitdaging, levert werkstress op.

Kortom, je zit niet in een flow!

En dat is nou precies waar het hier om gaat. Want natuurlijk, we hebben allemaal wel eens een mindere dag op het werk! Maar om over het algemeen voldoening en energie te halen uit je dagelijkse bezigheden is het goed om te weten óf jij nu in een flow komt op je werk en hoe je in een flow komt!

 

Werken zonder werkstress; Kom in de ‘flow’

‘Go with the flow’, een bekende uitspraak die van oorsprong afkomstig is van één van de grondleggers van de positieve psychologie, namelijk Mihaly Csikszentmihaly.

Hij omschrijft dat mensen het gelukkigst zijn wanneer ze enorm gefocust zijn en helemaal opgaan in een activiteit. Eigenlijk is het een staat van zijn waarin je zowel fysiek als mentaal optimaal presteert.

Dat kennen we allemaal wel toch? Wanneer je met sport of muziek bezig bent of iets anders doet waar je helemaal in opgaat en alles om je heen even vergeet?

Als je dat vertaalt naar je werksituatie houdt dat in dat je in een flow terecht komt wanneer de taken die je uitvoert in perfecte balans zijn met de vaardigheden die jij hebt. En met perfecte balans wordt dus bedoeld dat je werkzaamheden zodanig zijn afgestemd dat je geconcentreerd en gedreven aan het werk bent, terwijl je ook nog eens het gevoel hebt voldoende geprikkeld te worden en je creativiteit wordt aangesproken.

Dat willen we toch allemaal!?!

Volgens Csikszentmihaly zijn er een aantal voorwaarden die je helpen om in zo’n flow te komen. Wij vonden het wel interessant om er enkele uit te lichten die je kunnen helpen om in een goede werkflow terecht te komen:

  • Stel jezelf duidelijke doelen; dat kan op korte en lange termijn. Zolang ze maar passen bij je kwaliteiten en vaardigheden.
  • Zorg voor een goede werkomgeving; waar je zo weinig mogelijk gestoord kan worden. Probeer ook multitasking te vermijden, het leidt je af van dat ene doel.
  • Intrinsieke motivatie; om in een flow te komen is het wel zaak dat je iets doet wat je graag doet, en niet alleen voor het geld.
  • Vind de balans tussen wat je kan en de uitdaging; wederom rekening houden met je talenten en vaardigheden dus. Daarnaast een beetje uitdaging ervaren kan ook zeker geen kwaad want dat houdt je juist geprikkeld.
Let op de signalen!

Om te weten of je dan eindelijk in die flow zit kan je letten op een aantal kenmerken:

  • Besef van tijd verdwijnt -> Je weet wel, dat je denkt: is het nu al lunchtijd?
  • Je hebt een gevoel van controle over de situatie -> Heel prettig want: weg stress!
  • Je bent uitermate geconcentreerd en gefocust aan het werk -> Je bent alleen bezig met je eigen taken en handelen.
  • Je hebt minder aandacht voor lichamelijke behoeften, zoals honger -> Dat kan een voordeel zijn maar toch raden wij je aan gebruik te maken van je lunch- en andere pauzes ?

Wie weet herken je dit al heel erg en kom je tot de conclusie dat je al regelmatig in zo’n flow zit te werken. Gefeliciteerd! Mocht dat toch nog niet het geval zijn hopen we dat bovenstaande tips en kenmerken je hierbij alvast in de goede richting kunnen helpen.

MEMBERS

Ervaar jij geen van de 4 bovengenoemde kenmerken tijdens je werk? Dan kom je vast helemaal uitgeblust thuis! Ga op zoek naar de boosdoener, wij noemen dit ook wel een energievreter. Als member krijg je meer! Speciaal voor jou hebben we tips en trucs verzamelt om in de flow te komen. Ga naar jouw toolkit en log in!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.