HET STELLEN VAN DE JUISTE VRAGEN TIJDENS JE SOLLICITATIEGESPREK

JoyceCarrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Tips Leave a Comment

Wat kan een toekomstige werkgever voor jou betekenen? Het antwoord op deze vraag is minstens net zo belangrijk als het antwoord op de vraag wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Daarom is dan ook het stellen van de juiste vragen tijdens een sollicitatiegesprek van essentieel belang. In deze blog vertellen we je waarom en geven we een aantal voorbeelden)

Wanneer je na het schrijven van een sollicitatiebrief wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek gaat er in eerste instantie vaak een golf van enthousiasme door je heen. Je mag op gesprek komen om jezelf nóg beter op de kaart te zetten bij een potentiële werkgever! Dat je hierbij ook een gezonde spanning voelt is heel normaal ?

Voorbereiding

Naarmate het moment van het gesprek dichterbij komt, is het verstandig om jezelf op een gedegen manier voor te bereiden. Je wil immers beslagen ten ijs komen door de achtergrond van het bedrijf te kennen en jezelf zo goed mogelijk te pitchen.

Maar wist je dat het niet alleen de werkgever is die moeten weten wat jij het bedrijf te bieden hebt? Het is juist heel goed om tijdens het gesprek te onderzoeken wat het bedrijf voor jou kan betekenen!

Hoe je dat doet? Door het stellen van goede vragen.

Maar eerst: voorstellen en gesprek

Na een kort voorstelrondje en toelichting door de werkgever over het bedrijf en de functie zullen er met name vragen gesteld worden aan jou. Over waarom je vindt dat jij geschikt bent voor deze functie bijvoorbeeld. Hierbij wordt rekening gehouden met je C.V. en de vaardigheden en motivatie die je in je brief hebt beschreven.

Tijdens dit onderdeel kan je alvast laten merken dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie door feiten te kennen die te maken hebben met de organisatie, zoals bijvoorbeeld de visie van de organisatie, en kan je toelichten hoe jij je hiermee wil verbinden. Op dit onderdeel kan je je dus prima voorbereiden.

Tijd voor het stellen van de juiste vragen

Maar die voorbereiding geldt ook voor het laatste onderdeel van het sollicitatiegesprek. Namelijk het moment dat jij je vragen mag stellen. Hier is je kans om dieper in te gaan op wat jullie voor elkaar kunnen betekenen en je interesse voor de functie te tonen.

Daarom is het verstandig om heel goed na te denken over wat je precies wil gaan vragen, zonder dat je in herhaling valt of feitelijke vragen stelt die je zelf al had kunnen achterhalen.

Hier volgen een aantal voorbeeldvragen:

  • Hoe ziet jullie ideale kandidaat eruit?

Het is een manier om erachter te komen of je in het plaatje past van wat het bedrijf verwacht. Hieruit kan je ook opmaken of je jezelf in de rol ziet passen en dit ook wil.

  • Hoe gaat het bedrijf om met loopbaanwensen van het personeel?

Je laat hiermee niet alleen je ambities zien of het feit dat je op lange termijn denkt. Ook geeft het een goed beeld van hoe het bedrijf omgaat met ambities en talent van zijn werkgevers.

  • Hoe ziet een werkdag van iemand in deze functie er ongeveer uit?

Het antwoord op deze vraag is wederom een goede manier om een beeld te krijgen van je rol binnen het bedrijf en of je jezelf hierin vindt passen. Ook kan je wellicht een beeld krijgen van de werkcultuur en hiërarchie, wanneer je aanvullende vragen stelt als hoe de samenwerking met de manager(s) verloopt bijvoorbeeld.

  • Welke uitdagingen en problemen horen bij deze functie?

Op deze wijze kan je erachter komen of de functie inhoudelijk diep genoeg voor je is, of juist niet. Maar ook: worden er veel overuren gemaakt? Hoe zit het met het budget wat voor deze afdeling of functie wordt vrijgemaakt?

  • Hebben jullie nog twijfels of vragen omtrent mijn geschiktheid voor deze functie?

Deze vraag is voor de durfal onder ons ?Máár je laat wel meteen zien dat je je kwetsbaar durft op te stellen en openstaat voor kritiek.  Tegelijkertijd is het je kans om nog eventuele twijfels weg te nemen door jezelf op een rustige en onderbouwde manier te verdedigen. Wat niet betekent dat je steeds alle twijfels weg kan nemen maar sommige dingen heb je nu eenmaal niet allemaal in de hand.

Nog een extra tip: maak thuis alvast een lijstje met vragen waar je zeker een antwoord op wil en zorg dat je eventuele aanvullende vragen in je hoofd klaar hebt. Het stellen van dit soort vragen laat zien dat je doordacht te werk gaat, oprecht geïnteresseerd bent en ook over voldoende zelfvertrouwen beschikt om goed uit te zoeken of deze baan voor jou geschikt is.

Download de lijst: “60 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek”

Wil je je echt goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek? Oefen dan voor jezelf door de meest gestelde vragen alvast te beantwoorden. Wil jij een handig overzicht ontvangen van de 60 meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de lijst direct in je mailbox!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.