Oh nee! Ik mag op sollicitatiegesprek komen!

VeroniqueInspiratie, Nieuws, Solliciteren, Tips 1 Comment

Herkenbaar? Jouw fantastische brief en CV hebben hun werk gedaan; je mag op sollicitatiegesprek komen… oh nee.. je mag op gesprek komen! Voor veel mensen is het sollicitatiegesprek vreselijk spannend met nadruk op vreselijk. Want hoe bereid je zoiets voor? Je hebt eigenlijk geen idee wie er tegenover je komt te zitten en wat ze gaan vragen. Hoe kan jij je dan voorbereiden? 

Tijdens ons werk in de arbeidsbemiddeling liepen we er vaak tegen aan. Onze voorgestelde kandidaat was op papier ideaal, maar hij of zij kwam niet goed uit de verf in het gesprek. Zonde, want wij waren écht overtuigd van die persoon. Wanneer we aan onze kandidaten vroegen waar dat door kwam waren de antwoorden divers. De één was gewoon enorm zenuwachtig, de ander had het gevoel een super goed gesprek gehad te hebben en weer een ander gaf aan dat alles waar hij het verschil kon maken niet ter spraken kwam. Kort gezegd lag het eigenlijk aan:

  1. Zenuwen en spanning: te veel met de andere kant van de tafel bezig. Doe ik het wel goed? Willen ze mij wel hebben? Wat is het goede antwoord?
  2. Onbewust negatief communiceren: te veel negatief taalgebruik, te veel verkleinwoordjes en nadruk leggen op de verkeerde zaken.
  3. Interview in plaats van gesprek: de ander bepaald wat er besproken wordt.  Er wordt alleen antwoord gegeven en niet doorgevraagd. Onvoldoende gestuurd vanuit de kandidaat.

 

Goede voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze wel eens. En dat blijkt zeker waar te zijn. We hebben vanuit onze conclusies een 1-op-1 sollicitatietraining opgezet en zijn destijds onze kandidaten voorafgaand aan hun sollicitatiegesprek gaan voorbereiden. We zijn ze gaan helpen in het vergaren van de juiste informatie over hun gesprekspartner en geholpen in het voorbereiden van de inhoud van het gesprek. Vragen die daar bij centraal staan:

  1. Wat moet zeker ter sprake komen in het gesprek?
  2. Hoe zorg je voor een ‘klik’ met je gesprekspartner?
  3. Hoe kom je in jouw communicatie krachtiger over?

En met succes. Waar voorheen ongeveer 50% van de kandidaten die op gesprek mochten komen ook daadwerkelijk in dienst gingen bij de opdrachtgever, steeg dat percentage naar maar liefst 80%. Een kans dus van 8 op 10 dat onze kandidaat in dienst ging na een sollicitatiegesprek met voorbereiding.

Je snapt natuurlijk wel dat we deze kennis en vaardigheid ook inzetten bij Verhelder Talent ;-). Regelmatig helpen we de deelnemers van Verhelder Talent bij de voorbereiding van hun sollicitatiegesprek en geven we ze een 1-op-1 sollicitatietraining. Vaak doen we dit als onderdeel van een traject of met behulp van de strippenkaart van Verhelder Talent, maar steeds vaker krijgen we de vraag of we éénmalig iemand kunnen helpen omdat ze hét gesprek hebben bij dé baan.

Gespreksvoorbereiding van Verhelder Talent

En precies daarom kan je vanaf nu via onze website eenvoudig een afspraak met ons plannen voor een gespreksvoorbereiding! Snel en eenvoudig dus.. ook handig wanneer er hoge nood is!

Klik hier voor onze agenda

Wat je krijgt met een gespreksvoorbereiding van Verhelder Talent:

  • Informatie vooraf voor een goede voorbereiding;
  • Een online check van jouw gesprekspartners door Verhelder Talent;
  • 1,5 uur intensieve coaching op communicatie, inhoud van het gesprek en verbeterpunten;
  • Na de coaching een uitgebreide en handige checklist waarmee je het de volgende keer helemaal zelf kan!

De investering voor een gespreksvoorbereiding is €115,- excl. 21% BTW of 2,5 strip van jouw strippenkaart. Daarmee vergoot je dus jouw kans om die baan te pakken én ben je niet alleen voor dit maar ook voor gesprekken in de toekomst voorbereid! KLIK HIER VOOR MEER INFO!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 1

  1. Pingback: Het schrijven van een goede motivatiebrief | Verhelder Talent

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.