Jobcrafting voor meer plezier in je werk

Jobcrafting: Meer plezier in je werk!

JoyceCarrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Talengericht werken 2 Comments

Stel dat je merkt dat je het niet meer helemaal naar je zin hebt op je werk. Dan kan je gaan nadenken over een andere baan, of als dat nog net een stap te ver is, over jobcrafting….EUH, JOB..WAT?

Crafting betekent letterlijk bouwen, dus met jobcrafting wordt bedoeld dat je je baan ombouwt en inricht naar de meest wenselijke situatie zodat je het gevoel hebt dat je je talenten en dat wat je graag doet optimaal in kan zetten en ook nog eens met meer plezier en uitdaging aan het werk gaat!

‘Met job crafting bouw je je eigen taken zodanig om, zodat ze beter bij je aansluiten en je meer plezier en uitdaging in je werk ervaart.’

Yes, dan kan ik dus alle rotklusjes overlaten aan anderen, hoor ik je al denken. Helaas, dat kan dan weer niet. De bedoeling is namelijk wel dat je tijdens het jobcraften rekening houdt met samenwerking en de cultuur van de organisatie waar je voor werkt.

Daarnaast is het essentieel dat je dit in samenspraak met je werkgever doet, aangezien die je eventueel moet faciliteren en er sprake moet zijn van een bepaald kader waarbinnen dit plaatsvindt.

Puzzel kloppend maken

Bij jobcraften gaat het er namelijk om, de puzzel meer kloppend te maken in plaats van de stukjes achterwege te laten. En met kloppend wordt bedoeld dat je je werk op een bepaalde manier aanpast of ombuigt, waardoor je wel de nodige taken uitvoert, maar dat ze meer aansluiten bij wat bij jouw talenten en drijfveren.

Hoe werkt Jobcrafting?

Om je hiermee op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je. Want hoe zet jij jobcrafting n jouw werk in?

Tip 1: Wees concreet.

Maak je wensen en ideeën concreet. Maak een lijstje van de taken die je doet en bedenk uit welke je veel energie of voldoening haalt en welke je wil aanpassen en hoe. Belangrijk is dat je ook goed nadenkt over waarom je ze wilt veranderen en welke voordelen dit kan hebben voor jezelf, je werkgever of de organisatie.

Tip 2: Ga het gesprek aan met je leidinggevende.

Dit kan prima tijdens een functionering- of POP-gesprek (Persoonlijk Ontwikkel Plan), of je initieert zelf een gesprek. Hierin kan je je wensen en ambities bespreekbaar maken en voorstellen doen over hoe je het anders zou willen en kunnen. Heb je met name behoeft aan meer uitdaging? Stel dan voor dat je wat moeilijkere taken oppakt. De vakantieperiode kan daar een mooi moment voor zijn, wanneer je een taak overneemt van een collega die met vakantie gaat. Een ander voorstel kan zijn dat je een keer meeloopt met een collega waarvan jij vindt dat hij of zij hele leuke taken heeft.

‘De vakantieperiode is een ideaal moment om aan jobcrafting te doen door taken van collega’s over te nemen en zo te ontdekken of het bij je past.’

Tip 3: Vergeet je collega’s niet.

Wanneer je in een team werkt, ga dan ook het gesprek aan met je collega’s. Het kan namelijk zo zijn dat een taak waar jij een hekel aan hebt, een uitdaging blijkt voor een andere collega en omgekeerd. Op die manier kan je dus ook op teamniveau de puzzel kloppender maken doordat je als team gaat kijken naar een passende verdeling van de taken. Denk hierbij over de grenzen van functieomschrijving heen!

Tip 4: Blijf evalueren.

Evalueer voor jezelf, met je collega’s en leidinggevende of de jobcrafting het gewenste resultaat heeft. Zowel voor jezelf als de organisatie. Zo kan je indien nodig ook op tijd bijsturen of aanpassen. En het houdt je tevens ook scherp.

Niet alleen de taken kan je jobcraften!

Een andere manier van jobcraften kan ook zijn dat je de werkomstandigheden aanpast in plaats van (alleen) je taken. Zo kan je met je baas bespreken of er gesleuteld kan worden aan je werktijden en werkplek. Dit is ideaal wanneer je behoefte hebt aan meer vrijheid. Afspraken maken over flexibelere werktijden of thuiswerkdagen kunnen maken dat je dat gevoel van vrijheid meer ervaart waardoor er ook meer ruimte kan komen voor creativiteit.

Er zijn dus verschillende manieren om je werk voor jezelf interessanter en afwisselender te maken zonder dat je meteen op zoek moet gaan naar een andere baan. Schroom dus niet om voor jezelf na te gaan wat je anders zou willen en ga het gesprek aan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Verhelder Talent – Members

Verhelder Talent Members krijgen extra content, oefeningen, informatie en werkbladen. Jobcrafting is meer dan het uitwisselen van taken. Er zijn meerdere invalshoeken te onderzoeken en in de members-bijlage van deze week begeleiden we je stap voor stap voor deze verschillende invalshoeken. Ben je Verhelder Talent – Member? Log dan in om verder te lezen en het werkblad te downloaden!

Hoi Members!

Het thema van ons blog deze week is jobcrafting. Een term die je, als je op het gebied van HR werkzaam bent, steeds vaker hoort. Tijd dus voor ons om daar ook aandacht aan te besteden. En laat de vakantieperiode nu net de beste tijd zijn om jobcrafting in te praktijk te brengen.

Je hebt het blog gelezen. Om jouw als deelnemer en member van Verhelder Talent te helpen hebben we een aantal werkbladen gemaakt waarmee je de stappen vanuit het blog ook daadwerkelijk vorm kan geven.

Jobcrafting is meer dan het uitwisselen van taken. Er zijn meerdere invalshoeken te onderzoeken. In deze speciale member – bijlage nemen we je hierin mee.

Heb je geen werk, dan kan je het minder makkelijk gelijk in de praktijk brengen. Toch kan je wel vragen of je een dag mee mag lopen binnen een organisatie waar je graag zou willen werken, of je kunt vrijwilligerswerk zoeken waarbij je de taken die op dit moment nog nieuw voor je zijn kunt uitvoeren om zo te ervaren of het wat voor je is.

Hoe dan ook is het een leuke manier om naar werk te kijken en daarover na te denken. Ken je iemand die we met deze bijlage een plezier kunnen doen? Laat het ons vooral weten, dan sturen we de bijlage toe 😉

Veel plezier!

Groetjes, Joyce & Véronique

Downloads:

Klik hier en start de download: Jobcrafting – Werkblad

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Comments 2

  1. Pingback: 5 tips om jouw mentale fitheid te verbeteren! | Verhelder Talent

  2. Pingback: De sterke punten benadering | Verhelder Talent

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.