Beren op de weg? Geef ze een knuffel!

Veronique Carrièreswitch, Inspiratie, Member, Solliciteren, Talengericht werken Leave a Comment

Wij helpen mensen met het maken van keuzes. Bijvoorbeeld bij een carrièreswitch of bij een sollicitatie. Een veel voorkomende belemmerende gedachte bij dit soort beslissingen is de “wat als” – gedachte. Ook wel de beer op de weg genoemd. Hoe kom je daar vanaf?

We hebben als mensen de neiging om iedere beer op de weg als dezelfde te kwalificeren. Maar laten we eerlijk zijn; een Grizly Beer is wel wat anders dan een knuffelbeer. Toch? Waarom zou je dus al die beren over één kam scheren?

 

De “wat als” gedachten

Afhankelijk voor de keuze die je moet maken en de situatie waarin je zit zal je andere gedachten hebben. Toch zijn er een aantal gedachten die wij vaak tegen komen:

  • Wat als mijn partner ook zijn of haar baan kwijt raakt.
  • Wat als ik het niveau van de opleiding niet aan kan.
  • Wat als het toch niet goed gaat in combinatie met mijn gezin.
  • Wat als ik straks geen baan kan vinden in mijn nieuwe pad.

Goed. Dit zijn dus beren op de weg. Maar met wat voor beer heb je nu eigenlijk te maken? Om dat te kunnen beoordelen gebruiken wij de berenmatrix.

De Berenmatrix

Eigenlijk kun je jouw beren op de weg toetsen aan twee vragen: Hoe groot is de kans dat dit gaat gebeuren? En de vraag hoe groot het effect is als het gebeurt. Je ‘vangt’ jouw beren dan in de volgende categorieën:

Grizly Beer – Rampzalig effect, maar kleine kans

De Grizly Beer is zeldzaam. Komt niet vaak voor en de kans dat je deze beer op jouw weg tegenkomt is klein. Maar als je hem tegenkomt heb je een groot probleem.

Bruine Beren – Rampzalig effect, grote kans

De Bruine Beer is een vaker voorkomende beer, dus de kans is best groot dat je hem gaat tegen komen. En als dat gebeurd heeft dat een rampzalig effect voor jouw pad.

Was Beren – Onbeduidend effect, grote kans

Je hebt best een grote kans dat je een wasbeer tegenkomt op jouw weg. Maar wasberen zijn niet zo rampzalig als Grizly Beren. Het effect van die ontmoeting is dan ook niet groot .

Knuffelberen – Onbeduidend effect, kleine kans

Knuffelberen verliezen hun eigenaar niet snel uit het oog. De kans dat je die tegenkomt is dan ook klein, en het effect ook. Dus hup, geef die beer een knuffel.

Wat moet je er mee?

Afhankelijk van het type beer pas je jouw strategie aan. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je vooraf nadenkt over wat je zou kunnen doen om het te voorkomen en wat je gaat doen om het effect te verkleinen. Het grootste effect op jouw loopbaanplannen komen van de Grizly- en Bruine Beren. Maar de kans dat die grizly voorbij komt is heel klein en dus ook niet iets waar jij je druk over zou moeten maken. De kans dat het niet gaat gebeuren is namelijk enorm.

De Bruine Beren zijn in dit geval de beren waar jij je op moet focussen. Dat zijn er waarschijnlijk niet zoveel en als je ze hebt zijn het dingen die je blijkbaar ziet aankomen, of waarvan je weet dat de kans groot is door bepaalde omstandigheden.

Bijvoorbeeld: Het bedrijf van jouw man zit in een reorganisatie en hij heeft te horen gekregen dat zijn baan gaat verdwijnen. Er is nog een kans dat hij in een andere functie terecht kan, maar die kans is heel klein. Dan weet je dat die bruine beer waarschijnlijk voorbij gaat komen.

Eigenlijk zou je dan kunnen zeggen dat het hier niet om een beer gaat, maar om een randvoorwaarde. Dit is iets waar je rekening mee kan houden. Je kunt het meenemen in je plan. Het is een obstakel waar je omheen kan plannen.

Deze informatie komt uit het online programma Carrière en online programma solliciteren

MEMBERS

Hoe ga je om met al die verschillende beren? Als member krijg je meer! Speciaal voor jou hebben we verschillende vragen en voorbeelden op papier gezet om jou van je beren af te helpen. Ga naar jouw toolkit en log in!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.