5 tips voor de lay-out van jouw CV

VeroniqueCarrièreswitch, Solliciteren, Tips Leave a Comment

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, zijn er diverse momenten dat je CV een rol speelt. Wanneer je solliciteert op een vacature bijvoorbeeld of een open sollicitatie stuurt. Maar ook na een netwerkgesprek met iemand die jou misschien verder kan helpen. Wanneer je solliciteert dan is jouw CV extra belangrijk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat selecteurs (recruiters, HR managers, leidinggevenden) gemiddeld 6 seconden naar het CV kijken. Daarna besluiten ze of ze überhaupt jouw motivatiebrief gaan lezen.

Wat zegt dit over de inhoud van jouw CV?

  • Dat in één oogopslag jouw vakmanschap en expertise duidelijk moet zijn;
  • Dat binnen enkele seconden duidelijk moet zijn wat jouw volgende baan gaat inhouden;
  • Dat de inhoud een reflectie is van de ideale collega (voor de ander);
  • En dat allemaal op de eerste pagina (want er is geen tijd voor de rest).

 

Wanneer je de interesse van de selecteur hebt zal deze doorlezen of je in ieder geval op de juiste stapel leggen. Hiermee zou je kunnen zeggen dat het CV maar één doel kent en dat is een positieve reactie oproepen bij de ander. “Die willen we spreken!”.

“Het CV heeft maar één doel en dat is een positieve reactie oproepen bij de ander: “Die willen we spreken!””

In een eerder blog schreven we al iets over hoe je jouw CV geschikt maakt voor screeningsoftare (ATS). In dit blog wil ik je meer vertellen over de ideale lay-out van jouw CV.

Tip 1: Vul niet de hele pagina met tekst

Vul niet de hele pagina met tekst, maar zorg dat er ruimte overblijf. Dit zorgt ervoor dat het CV rustiger overkomt, maar geeft de selecteur ook ruimte om aantekeningen te maken tijdens het gesprek. Je kunt meer ruimte creëren door meer pagina’s te gebruiken (2 tot 3 A4), door een kleiner lettertype aan te houden (9 of 10 punten), door onder ieder rijtje / blokje een enter te plaatsen en door aan de zijkanten voldoende marge te houden. Probeer dus niet alles op 1 pagina te proppen. Zorg dat wat er op de eerste pagina relevante informatie is.

Tip 2: Gebruik het juiste lettertype en vormgeving

Gebruik een lettertype dat bij je past, maar gebruik geen Times New Roman. Dit lettertype wordt als oubollig ervaren. Vermijdt daarnaast te veel verschillende lettertypen, dat maakt het CV onrustig en minder prettig om te lezen. Een lettertje zonder ‘schreefje’ (voetjes) is het best leesbaar op de computer. Voorbeelden zijn Verdana en Calibri. Zorg ervoor dat de vormgeving van jouw CV bijdraagt aan de inhoud en leesbaarheid. Het moet voor de selecteur geen zoekplaatje worden! Wijk dan ook niet te veel af van de norm. Een leuk accent of kleur is natuurlijk prima en geeft juist extra jouw persoonlijkheid weer.

Tip 3: Zorg dat het scanbaar is

Oogbewegingsonderzoek laat zien dat mensen rijtjes prettiger lezen dan blokken tekst. Ze kunnen dat dan makkelijker scannen , wat best handig is in die 6 seconden ;-). Daarnaast kunnen geautomatiseerde systemen (ATS) je CV ook beter lezen. Gebruik dus bolletjes of streepjes om je punt te maken! Ook helpt het om woorden die nadruk verdienen vetgedrukt te maken om zo de lezer door het CV heen te leiden. Hiermee kan je de nadruk in jouw CV verleggen (bijvoorbeeld bij een carrièreswitch).

Tip 4: Zorg voor een goede foto

Een eerste indruk maak je maar één keer en recruiters en selecteurs kijken op je CV vaak het eerst naar je foto. Zorg dus voor een duidelijke up-to-date foto die laat zien wie jij bent! Probeer je te verdiepen in wat jouw ideale werkgever van jou wil zien en wat jij wil uitstralen. Belangrijk is dat de foto een rustige achtergrond heeft.

EXTRA TIP: Je kan je foto gratis laten beoordelen door anderen op http://photofeeler.com op zaken als professionaliteit, aardigheid, dominantie en meer!

Tip 5: Geef een podium aan relevante kennis & ervaring

Om op de eerste pagina meteen een goede indruk achter te laten, zou je er voor kunnen kiezen om een kopje “Relevante kennis en ervaring” toe te voegen. Hier zet je relevante opleidingen, werkervaring, projecten, talenkennis en automatiseringskennis kort onder elkaar. Uiteraard omschrijf je het verderop in het CV uitgebreider. Op die manier nodigt het uit om verder te lezen.

Wil jij nog meer tips voor een top CV? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de gratis CV Checklist!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.